Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kéménd - ChimindiaRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - református templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kéménd, református templom

Kicsiny református teremtemploma, a hozzá tartozó haranglábbal. Miután 1999-ben mennyezete beszakadt, a vakolat alól előbukkantak déli és északi falának az utolsó ítéletet ábrázoló középkori falfestményei. A déli falat két festmény borítja. Az egyik Szent István, Szent Imre és Szent László korábban is ismert ábrázolása a 15. század elejéről, cirill betűs felirattal, ami talán arra utal, hogy a templomnak akkoriban román kegyura lehetett. A magyar királyok cirill betűs ábrázolására a kristyori és a ribicei ortodox templomban találhatunk szintén 15. század eleji párhuzamot. A másik festmény valószínűleg a 14. század második felében készült, a Pokol látható rajta és egy teljes Utolsó ítélet-freskóból maradt meg. Az elkárhozottak mosolyognak rajta és egy részük török fejfedőt visel. A kép a bögözi református templom Pokol-ábrázolásával rokon. Az északi falon egy valószínűleg 1482-ből való, gótikus Utolsó ítélet-freskó megmaradt vízszintes sávja látható. A műemlékké nyilvánított templomot kolozsvári magyar fiatalok munkájával állították helyre. (Wikipedia)

1332–1336 között Kemend néven jelentkezik a forrásokban. (Györffy: Az Árpád-kori. III. 296.; C. Suciu: Dicţionar istoric.) 1362-ben Kemynd (uo.) néven fordul elő. 1334-ben plébániatemploma van, papja, Imre a pápai tizedjegyzék szerint 24 dénárt fizet, 1335-ben pedig 1 garast és 4 dénárt. (Györffy: i.h.; Budai: A hunyadi főesperesség. 27.; Documente. XIV. C., III. 176.) Katolikus lakói a reformáció idején reformátusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században református anyaegyház, Haró és Berekszó filiákkal (Benkő: Transsilvania. II. 182.), s e század elején is az. (Helységnévtár. 1913.)

Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek

 

GPS: É 45° 53.650 (45.894169)
K 22° 59.125 (22.985415)

Információk: Kéméndet Déva irányából közelíthetjük meg. Dévát keletre elhagyva Püskiig megyünk, ott a főutat elhagyva északi irányba térünk le. Püskit ÉK-en elhagyva átmegyünk a Maros hídján, majd nyugati irányba fordulva a 107A úton érünk Kéméndre. A református templomot a település nyugati végében találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció