Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szásznagyvesszős - Michelsdorf - VeseușRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - evangélikus templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

SZÁSZNAGYVESSZŐS, templom

1332-ben Vezeus és villa Michaelis néven jelentkezik az oklevelekben. (Györffy: Az Árpád-kori. III. 563.; C. Suciu: Dicţionar istoric.) 1393-ban Wezzews, 1587-ben Veszeos formában szerepel. (C. Suciu: i.m.)

1332-ben plébániatemploma van, papja, Dániel a pápai tizedjegyzék szerint 6 régi banálist fizet, majd újra 6 régi banálist. (Györffy: i.m. III. 563.; Beke: Az erd. egyházmegye. 149.; Documente. XIV. C., III. 131, 145.)

1332-ből feljegyzett neve, villa Michaelis talán megengedi a feltételezést, hogy temploma Szent Mihály tiszteletére volt szentelve. Gótikus szentélye 1504-ből való. Nagyon szép a kőből faragott szentségháza és a sekrestye ajtókerete. A szentély hálóboltozatos, a hajót sík mennyezet fedi. Tornyát, mely külön áll 1825-ben építik.

Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció során lutheránus lesz, a középkori templommal együtt.

A XVIII. században lutheránus anyaegyház (Benkő J.: Transsilvania. II. 211.), és e század elején is az. (Helységnévtár. 1913.)

Mivel református hívek is vannak, feltételezhető, hogy a reformáció után a lutheránus változat után a magyarok reformátusok lesznek, s kevés számuk miatt csak filiát alkothattak. (Helységnévtár. 1913.)

Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Tunderkert-tunderkert-1/megszentelt-kovek-2/szentegyhazas-telepulesek-D0/xii-kukulloi-foesperesseg-269F/139-szasznagyvesszos-2C58/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 0.000 (46.000000)
K 24° 0.000 (24.000000)

Információk: Szásznagyvesszős zsáktelepülést a Balázsfalva-Dicsőszentmárton közötti 107 sz. útról közelíthetjük meg, az utat Küküllővárnál északi irányba elhagyva.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció