Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dobronya - Dobrá NivaSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Bugyiszló (Budislav)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Dobronya-Budislav

Dobronya ismeretlen vára

A minap egy salgótarjáni várbarát hívta fel a figyelmemet egy a szlovákiai Dobronya (Dobrá Niva) határában a lidar térképen megfigyelhető kisméretű várra.

Gyakorlatilag egy duplán körülárkolt toronyhely! A közismert dobronyai vártól délkeletre, a településtől pedig keletre található, a Szászpelsőccel (Sása) közös határon.

Peter Bednár régész kollégám készített egy vázlatot is róla! Ha valakinek megvan, kérem juttassa el hozzám is! Árpád-kori lehet ez is. Története ismeretlen, legalábbis tudtommal nem ismerünk vele kapcsolatba hozható okleveles adatot. Kérdés persze, hogy Dobronya várának első ismert említése 1306-ból esetleg nem erre vonatkozik-e?

https://djnaploja.wordpress.com/2021/04/13/dobronya-ismeretlen-vara/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 28.426 (48.473763)
K 19° 9.654 (19.160904)

Információk: a várhelyet Szászpelsőc irányából célszerű megközelíteni. Szászpelsőcöt északi irányba elhagyva Podskalka településrész északi, hegyekbe kivezető részénél parkolva, jól járható, jelzetlen, erdei úton megközelíthető kb. 2km gyaloglással.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció