Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SajókazaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Sajókaza, református templom

Sajókaza történelmi településmagjában áll a 12. század végén épült templom. A templom részben ma is kőfallal van kerítve. Ezen vagy ennek közelében azonban erődítésre utaló nyomok napjainkban nem találhatók.

A templom erődítményét elsőként Borovszky Samu, majd Csorba Csaba, a borsodi vártopográfia, és Tolnai Gergely említi. Verancsics Antal egri püspök 1562. november 5-én írt levelében így panaszkodik Ferdinánd királynak: „Volt egy tizedszedőm Kaza városában, egri vitéz, 10 gyaloggal és 12 lovassal, akik őrizetére voltak rendelve. Az itteni templomot nem csekély munkával megerősítette, hogy itt az éjjeleket nyugodtan tölthessék. Mintegy 200 lovas és 100 gyalog füleki török megrohanta őket, hogy emberemet a megerősített templomban elfogják. E közben a putnoki kastélyból egy csapatnak, mely az esztergomi érsek tizedszedőjét kísérte, tudomására jutott embereimnek veszedelme, s segítségükre sietett. De a török nagyobb számban lévén leverte őket s 52 emberöket elfogta. Így zsákmánnyal megrakottan tértek vissza Fülekre."

A mindössze egyetlen alkalommal említett erődítmény minden bizonnyal fa-palánk erődítés lehetett, mivel az 1797. évi egyházi leltár is még hasonló fa kerítést említ: „Egy kő Templom tornyostul a falu derekán, a mely körül van kerítve tövös oszlopokba rótt deszkákkal.”

A templom jelenlegi kerítőfala valószínűleg 1803-ban épült, mivel ebben az évben az egyházközség a templom kő kerítéséhez 53 hordó meszet vásárolt.

A templom elrendezése egyhajós, keletelt. A 19 x 10 méter az alapterületű hajó északi és déli falának keleti kétharmada a 12. század végéről származik, és csaknem teljes eredeti magasságáig ma is áll. Ehhez kapcsolódik a némileg keskenyebb 13 méter hosszú támpilléres nyolcszögű késő gótikus szentély. A hajó nyugati homlokzatának tengelyében áll a sisakjával együtt több, mint harminc méter magas, öt emeletes, négyzetes alaprajzú torony. A hajó déli oldalához négyzetes alaprajzú előcsarnok kapcsolódik.

Nováki Gyula – Sárközy Sebestyén – Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig.
Magyarország várainak topográfiája 1. Budapest-Miskolc, 2007

GPS: É 48° 17.087 (48.284782)
K 20° 34.787 (20.579781)

Információk: A református templom a település központi részén található a Rákóczi Ferenc utca mellett.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció