Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hontfüzesgyarmat - Hontianska VrbicaSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hontfüzesgyarmat

Vannak határesetek, amikor az ember régészeti feltárás nélkül nem tud biztosat mondani egy erődítés koráról és funkciójáról. Ez persze éppen úgy természetes, ahogyan az orvoslás során sem lehet mindent ránézésre diagnosztizálni. Utóbbi tény persze nem cáfolja azt, hogy a legtöbbet azért mégiscsak lehetséges!

Így vagyok ezzel a Hontfüzesgyarmat (Hontianska Vrbica) temploma körül látható markáns erődítésnyomok esetében is.

Legegyszerűbb volna természetesen a nagy számban ismert templomerődítések egyikét látnunk benne s ez valóban egyike a szóba jöhető megfejtéseknek. Ennek azonban ellentmond a többszörös árok és a viszonylag nagyobb méret. Ráadásul a fő védővonal “karcsú sánc” – már amennyire az a felszíni nyomokból megítélhető (sima kő- vagy téglafal helye nem szokott a Füzesgyarmaton láthatóhoz hasonló domborulatot eredményezni).

A Hontpázmány nembeli Lampert által alapított bozóki apátság birtokai között 1135-ben szerepel egy Syrtin nevű adományozótól származó füzesgyarmati birtokrész is (talán ez az úriember is a monostoralapító főúr rokona lehetett). Lehet, hogy egy 11. századi erődített birtokközpontról, nemesi lakóhelyről van szó?

https://djnaploja.wordpress.com/2019/06/28/hontfuzesgyarmat/

GPS: É 48° 8.376 (48.139599)
K 18° 42.423 (18.707056)

Információk: Ipolyságnál átkelve a határon, Gyerk és Kistompán keresztül érjük el a 75 sz. főutat. Léva irányba haladva Deménd után érkezünk Hontfüzesgyarmatra. A templomot a temető irányából közelíthetjük meg a legkönnyebben. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció