Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Donja ZelinaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent Miklós templom (Castrum Nikola)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Donja Zelina, Szent Miklós templom, Crkva sv. Nikole (Castrum Nicola?)

A templom az úttól délre található, és egy kis magaslaton áll. A homlokzati harangtorony alsó szintjein két résablak található, amelyek a török ​​elleni védekezésre szolgálhattak. Nem lehetetlen elképzelni, hogy a Szent Miklós templom, a 14. század első évtizedeire valószínűleg eltűnt Nikola városának helyén épült. Nehéz megmondani, hogy a templom felszentelésének van-e köze a város nevéhez. Castrum Nicola csak egyszer szerepel az ismert történelmi dokumentumokban: 1202-ben. Vjekoslav Klaić erre a dokumentumra hivatkozva azt mondja, hogy megállapítható, hogy a castrum Nicola a mai Donja Zelina közelében állt, a Szent Miklós-templom közelében. 

Forrás: Lelja Dobronić - Po starom Moravču

https://darkoantolkovic.wordpress.com/

 

Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt plébániatemploma középkori eredetű, a 14. század elején már állt. Középkori jegyei azonban szinte teljesen eltűntek az elmúlt évszázadokban végzett többszöri átépítések során. Mai formájában barokk stílusú, hosszúkás, egyhajós épület, félköríves szentéllyel és a főhomlokzat előtti négyszögletes harangtoronnyal. A hajó síkmennyezetű, a szentély dongaboltozatos, a kápolnák keresztboltozatosak. A berendezés a 19. század folyamán készült. A szentélyben található Domjanich János 1667-ből származó sírkőlapja. A templomtól északra található a plébánia 19. század második feléből származó épülete, amelyet az eredeti megjelenésnek megfelelően restauráltak. (Wikipedia)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 54.569 (45.909485)
K 16° 14.013 (16.233557)

Információk: Zágrábtól 22 km-re északkeletre a 3 sz. főúton találjuk a települést. A templom a helység északi részében a temetőnél található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció