Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sittendorf bei WienAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Wildegg vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Wildegg vár

Wildegg vára valószínűleg 1133, a heiligenkreuzi apátság alapítása és 1188 között épült, amikor először Wildegg váraként említik az oklevelek. A várat valószínűleg az első Wildegg, Heinrich építette. Azt azonban még mindig nem tudni, honnan származnak a Wildeggek. Az épület a Bécsi-erdő szélén lévő várövezet része volt, amely a keletről gyakran betörő magyarok elleni védelemre szolgált. Ezért épült sziklavárnak. A torony és a kápolna később épült. Az eredeti vizesárkot később feltöltötték. A kastély csak egy emeletes volt.

Azonban csak 1261-ig volt a Wildegg család tulajdonában. A család utolsó tagja Konrad von Wildegg volt, akit a heiligenkreuzi apátságban temettek el. Lányai öröksége révén a vár az Altenburg-dinasztia birtokába került. 1346-ban azonban az Altenburg-Wildegg család feltehetően elvesztette a várat. Leutold Veusel ezután tulajdonosként jelenik meg. A várúr birtokai közé tartozott Sparbach és Alland egy része is. 1486-ig gyakran cserélődtek a tulajdonosok, például Hans Holuber zsoldosvezér, míg végül a Neideckereknek adták el. A Neideckerek alatt a kastélyt reneszánsz palotává alakították át. Wildeggben található az első háromszög alakú reneszánsz udvar az Alpoktól északra. A reformáció idején a Neideckerek átálltak a protestánsokhoz. Ez ismételt hatalmi harcokhoz vezetett a heiligenkreuzi apátsággal. Neideckeréket már nem a kolostorban temették el, hanem a közeli sittendorfi templomban.

1621-ben a várat jelentősen kibővítették. A törökök egyre erősödő inváziója azonban ismét súlyos károkat okozott, különösen az 1683-as második török ostrom során. A Neideck család nem engedhette meg magának a szükséges javításokat. Ezért I. Leopold császár tanácsára a várat eladták a kolostornak. A császár érdeklődött a kastély vadászata iránt, de nem volt pénze arra, hogy maga megvásárolja. A kolostornak azonban más környékbeli ingatlanokat is el kellett adnia, hogy a szükséges pénzhez jusson.

Clemens Schäffer apát azonnal megkezdte a felújítást, új tetővel és más dolgokkal. 1776-ig számos, az ellenreformáció során megerősödött kolostor által küldött adminisztrátor élt itt. Az ő irányításuk alatt érte el a vár a jelenlegi méretét.

1923-ban a kastélyt egy katolikus túraklub vette bérbe, és a következő években felújították. 1945-ben ideiglenesen elfoglalták a Waffen-SS egységei, akik bázist akartak létrehozni, ezért a várat majdnem lerombolták. A közeledő szovjet csapatok fel akarták robbantani a kastélyt, de a Wanderfreunde egyik tagjának sikerült megakadályoznia a pusztulást a szovjetekkel való tárgyalások révén. 1947-ben itt alakult meg a Katolikus Ifjúsági Csoport. A kastélyt önellátó házként üzemeltetik.

https://de.wikipedia.org/wiki/Burg_Wildegg

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

GPS: É 48° 5.167 (48.086124)
K 16° 9.910 (16.165167)

Információk: a vár felkereséhez Bécset déli rányba hagyjuk el az A21 autópályán. A pályát Sparbachnál hagyjuk el. Sparbach települést nyugati irányba elhagyva Sittendorfba érkezünk. A várat a település északi részén kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció