Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PittenAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Pitten vár

A Pitten név először egy 869-ben jelenik meg. Ebben az időben már volt itt egy árkokkal és palánkokkal védett erődítmény. 907-ben a területet a magyarok elfoglalták. 1042-ben, miután elvesztettek egy csatát, amely a vár közelében zajlott, ismét visszavonultak. A vár létezését 1094-ből dokumentálják. Fontos határvár volt, Magyarország nyugati határát kellett biztosítania. A 12. században itt uralkodó Formbach grófok egyik ága Pittenről nevezte el magát. III. Eckbert, családjának utolsó tagja, 1158-ban elesett a milánói csatában. Özvegye Pitten-t III. Otakarra hagyta, aki rokonságban állt férjével. Az 1186-os georgenbergi örökösödési szerződés alapján az uradalom a Babenbergekhez került. A kastélyt birtokló család el is nevezte magát róla. Tagjai a Babenbergek miniszteriálisaihoz tartoztak, és a mai Dél-Alföld legbefolyásosabb nemesei közé tartoztak. Amikor Offo von Pitten 1265-ben férfi leszármazottak nélkül meghalt, özvegye feleségül ment Heinrich von Stubenberghez. Halála után a várat az uralkodó elkobozta, és a 15. századig mindig elzálogosították vagy hűbérbe adták. 

A legenda, miszerint Wolfgang Teufel várgróf több éven át védte a várat Corvin Mátyás magyar király ellen, majd bátorságáért aranyozott ezüstkupát kapott tőle, nem dokumentált. A kieli Schleswig-Holstein tartományi múzeumban található egy ilyen feliratú csésze. Lehetséges azonban, hogy ez csak a Teufel család Habsburgokhoz való hűségét volt hivatott jelezni, és a Pitten megvásárlásával való megszerzésére irányuló törekvéseiket hangsúlyozni. 1550-től kezdve az uradalom a von Teufel bárók frohnsdorfi vonalának zálogbirtokában volt. 1605-ben Hans Christoph von Teufelnek sikerült azt szabadbirtokká alakítania. A vár modern erőddé történő bővítését ő rendelte meg. Örököse, Christoph Adolf von Teufel pénzügyi nehézségekbe került, és 1662-ben át kellett adnia az amúgy is súlyosan eladósodott birtokot sógorának, Hans Balthasar Hoyosnak. A vár erős erődítményeinek köszönhetően jól vészelte át a viharos 17. századot. Bocskai István csapatai 1605-ben sikeresen elhárították az ostromot. A török portyázó csapatok meg sem kísérelték a támadást, mivel nehéz tüzérség nélkül reménytelennek tűnt számukra a hódítás. A 17. századtól kezdve Pitten a frohsdorfi uradalom része volt, és ugyanazok voltak az uralkodói. 1822-ben a pergeni grófok uralma alá került. A 19. században a vár, amely már régen elvesztette erődítmény jellegét, elsősorban a főúri vadászok bázisául szolgált. A chambord-i gróf 1883-ban bekövetkezett halála után Pitten a Pármai és Habsburg-ház kezébe került, majd a 20. században magántulajdonba került.

A kastély a plébániatemplom fölött, a Schlossberg nevű, a völgybe viszonylag meredeken lejtő területen található. Az egykor erődített komplexumból nem sok minden maradt meg, ahogyan az 1672-es Vischer-metszeten még látható. A viszonylag nagy várterületet bástyák gyűrűje zárta körül. Az udvartól északra található a szabadon álló várkápolna, amelyet eredetileg Szent Katalinnak, majd Szent Máriának szenteltek. Szokatlan hosszúsága Hans Christoph von Teufel 1611-es kiegészítésének köszönhető. A régebbi rész a 12. századból származik. A hordó boltozata azonban a 17. század eleji átépítésből származik. A 19. században a nyugati falban egy ajtónyílás lehetővé tette a közvetlen hozzáférést a galériához. A komplexum főépülete a keleti lakószárny. Ez csak a maradványa egy zárt, négyoldalú épületnek, és az északi, kétszintes, kampó alakú reneszánsz szárnyból, valamint a déli, háromszintes, négyzet alakú toronyból áll. Ez utóbbit 1672-ben még hagymasisakkal ábrázolták, de legalább a 19. század óta sátortetővel rendelkezik. A templomot 1256-ban építették, de csak az alsó emeleten található középkori falazat. A felső emeletek a 16. századi bővítésből származnak. Hans Christoph von Teufel az udvar közepén lévő kutat is ásatta, amely állítólag 140 m mély. A munkálatokat 1605 és 1611 között végezték rajta.

http://www.burgen-austria.com/archive.php?id=446

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

GPS: É 47° 42.994 (47.716560)
K 16° 11.419 (16.190323)

Információk: a települést Bécsújhelytől délre az 54 sz. úton kreshetjük fel. A várat az erdei úton gépkocsival, vagy a templom közeléből induló erdei sétányon közelíthetjük meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció