Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Turócbeszterce - BystričkaSzlovákiaFelvidékTuróc vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Turócbeszterce vár

A falu neve 1258-ban "villa Bistricha" alakban tűnik fel először a forrásokban, szomszédos településként "Besterce" néven 1309-ben szerepel abban az okiratban, amelyben a mai Draskócvölgye helyén egykor volt Jordán nevű területről rendelkeznek. A falu keletkezését történészek 1284 előttre datálják. Középkori templomát Szent Péter tiszteletére szentelték. 1324-ig királyi birtok, ettől kezdve azonban már nemesi tulajdon. Első ismert birtokosa Beke fia János, majd részben a középkor végéig a nagyselmeci uradalom része, különböző nemesi családok birtoka. A 15. század végén Blatnica várának tartozéka. A mohácsi csatát megelőzően Tomka László szerzi meg Folkus Péter itteni birtokát, később részben a Beniczky család birtoka, a falu más részén a Lehoczky család szerez birtokot.(Wikipedia)

Középkori várának maradványa a temető feletti hegygerincen található.

GPS: É 49° 3.031 (49.050510)
K 18° 52.432 (18.873863)

Információk: a várhoz a temető kapuja mellől indul egy keskeny ösvény. A cikk-cakkban emelkedő ösvényen 10 perc alatt érünk a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció