Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SajómercseMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Sajómercse, vár

Sajómercse községtől keletre 2 km-re, a Nyúzó-tetőtől kissé délnyugati irányban található a 378 m tszf magasságú Várhegy (Koloska-tető). A Várhegy nyugati és déli oldala meredek, míg az északi oldalon egy keskeny gerincvonulattal kapcsolódik a Mercsei-völgyet határoló hegyvonulathoz. A keleti oldalon kb. 30 m-re, meredeken ereszkedik alá, s onnan lankás, lapos hegytetőrésszel kapcsolódik a Mázsor-hegyhez.

A kiugró ormot, amelynek keleti irányban van egy lankásabb lefutása, meredek lejtő határolja. Ezt vették körbe kétharmad részben árokkal,
a felső platónál 7-9 méterrel alacsonyabb szinten.

Azon az oldalon, ahol az árok hiányzik, egy jól kivehető terasz húzódik, bizonyára a feltöltődött árok nyomaként. Az árok a legmélyebb a vár északi, könnyebben támadható végében. A vár központi platója közel téglalap alakú, lekerekített sarokkal, hossza 26, szélessége 9 m területe 0,02 ha.

A vár északi részének oldalában két alagútszerű nyílás látszik. Dobosy leírása szerint az egyik 5, a másik több mint 8 m hosszan nyúlik a vár alá. Ugyanitt néhány fehér, korongolt, a külső oldalán benyomott egyenesekkel díszített kerámia töredéket találtak a szakemberek. A vár közelebbi korát az eddig fellelt kerámialeletek alapján a középkoron belül ma még nem tudjuk meghatározni.

A várra vonatkozó okleveles adatot nem ismerünk. 1864-ben említik. Elsőként Dobosy László írta le részletesen és vázlatos rajzát is közölte.

Források:

Nováki Gyula - Sándorfi György 1992. 41. 124.
Dobossy László - 1975. 34-36

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 14.491 (48.241512)
K 20° 25.619 (20.426979)

Információk: A községből a temető oldalán induló földúton jutunk fel a Papföld-dűlőn át a Várhegy aljába.

Innen a földúton tovább haladva a Koloska-tető nyergéig kapaszkodva érjük el a kék jelzést, melyről 50 méter megtétele után jelzetlen ösvény vezet fel az egykori várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció