Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SajómercseMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A várra vonatkozó okleveles adatot nem ismerünk. 1864-ben említik. Elsőként Dobosy L. írta le részletesen és vázlatos rajzát is közölte.

Sajómercse községtől keletre 2 km-re, a Nyúzótetőtől kissé délnyugati irányban található a 378 m tszf magasságú Várhegy /Koloska-tető/. A kiugró ormot, amelynek keleti irányban van egy lankásabb lefutása, meredek lejtő határolja. Ezt vették körbe kétharmad részben árokkal, a felső platónál 7-9 méterrel alacsonyabb szinten. Azon az oldalon, ahol az árok hiányzik, egy jól kivehető terasz húzódik, bizonyára a feltöltődött árok nyomaként. Az árok a legmélyebb a vár északi, könnyebben támadható végében. A vár központi platója közel téglalap alakú, lekerekített sarokkal, hossza 26, szélességs 9 m területe 0,02 ha.

A vár északi részének oldalában két alagútszerű nyílás látszik. Dobosy leírása szerint az egyik 5, a másik több mint 8 m hosszan nyúlik a vár alá. Ezeket bizonyára kincskeresők ásták. Ugyanitt néhány fehér, korongolt, a külső oldalán benyomott egyenesekkel díszített kerámia töredéket találtunk. A vár közelebbi korát a középkoron belül ma még nem tudjuk. meghatározni.

/Nováki-Sándorfi/

GPS: É 48° 14.275 (48.237919)
K 20° 25.511 (20.425182)

INFORMÁCIÓK:A Várhegyet /egyes térképeken Koloska-tető/, a falu temetőjétől keleti irányba induló jelzetlen földúton közelíthetjük meg, kb 35 perces, a végén meredeken vezető tútával.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció