Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Újhorváti - Novi MikanovciHorvátországHorvát-SzlavónországSzerém történelmi vármegye - Szent Bertalan templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Újhorváti, Szent Bertalan templom

A Szent Bertalan apostol tiszteletére szentelt római katolikus templomerődöt a 13. században építették.

A templom román stílusú, egyhajós, aránytalan, ferde toronnyal, résablakokkal és őrtornnyal. A torony később harangláb szerepet kapott. Különösen érdekes, mert belülről magától értetődő, hogy a keskeny ablakok valójában lőrések.

(Izvor: sites.google.com/site/vodicmjestimaistocnehrvatske)

https://darkoantolkovic.wordpress.com/

 

 

A középkorban a mai Újhorváti közelében feküdt Nagyfalu és a mai Gradina nevű helyen fekvő Horváti, melyek IV. Béla király 1238. január 29-én kelt adománylevele alapján a johannita lovagok birtokai voltak és az akkori Valkó vármegyéhez tartoztak. A johanniták kolostora körül Horvátiban és Nagyfaluban is település jött létre, ahol vámot szedtek és hetivásárokat tartottak. A johanniták birtokait később a templomosok vették át, de a rendet 1312-ben pápai rendeletre feloszlatták. 1348-ban 110 évi keresztes uralom után Horváti királyi adományként a Baczián nembeli Horváti Pál fia Péter birtoka lett. Horváti a Horváti család uralma idején élte virágkorát. Hatalmuk olyan nagy volt, hogy I. Lajos magyar király halála után 1382-ben a magyar trónra a nápolyi Kis Károlyt hívták meg, végül azonban a trónharcban Luxemburgi Zsigmond kerekedett felül. A Horváti család 1394 után már nem játszott szerepet Magyarország történelmében. A Horvátiak után a Garaiak lettek a térség birtokosai. Az 1477–1478-as adománylevélben Horvátit már elhanyagolt helyként írják le, egy romos templommal, amelynek kőből épült harangtornya van Gradina közelében, temetővel körülvéve. A johanniták Gradinán álló egykori épületei ekkor még jobb állapotban voltak, mivel a Garaiak kastélyként használták őket. A Garaiak a 16. század elejéig, a család kihaltáig voltak a terület birtokosai. Az elhanyagolt Horváti ekkora már faluvá zsugorodott, ahol alig 30 ház állt.

A horváti plébánia a verbicei ferences kolostor 1336-os felépítésével elveszítette jelentőségét. Ez a kolostor a mai Horvátitól valamivel délkeletebbre, a mai Újhorváti közelében állt azon a helyen, ahol a Szent Bertalan templom is áll. Déli oldalán temető is volt, ahova Horváti lakói még a 18. században is temetkeztek. A plébánia székhelye is Verbice lett.

Egy 1395-ös oklevélben említenek egy Szent Miklós nevű települést is, mely a leírás alapján a mai Horvátinak (Stari Mikanovci) felel meg. Nevét Szent Miklósnak szentelt kápolnájáról kapta, melyből a település mai horvát neve is származik, mert a Miklós nevet a nép csak Mikának nevezte, a szent (sveti) előtag pedig idővel starivá (ó, öreg) lett. A Mikanovci név csak 1724-ben jelenik meg az írott forrásokban, a V. (vetero=ó) előtag pedig csak 1736-ban, vélhetően az ekkoriban keletkezett Újhorvátitól (Újmikanovci) való megkülönböztetésül.

(Wikipedia)

 

GPS: É 45° 17.078 (45.284630)
K 18° 35.461 (18.591015)

Információk: a település Djakovártól keletre a 46 sz. úton közelíthető meg. A templom a temetőben a helység déli részén van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció