Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gerec - Stari GradacHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Stari Gradac vár

Stari Gradac település  6-7 km-re van Pitomacsától a Dráva közvetlen közelében. 

A templomtól keletre, a város közelében a 108 magassági jelzésnél, széles síkságon, állt egy vár. A légi felvételeken a méretek jól felismerhetők. A várat három sánc védte. (...)

1334-ben egy kis templomot is említenek itt: Item capella beat virginis de Grech, amely valahol az óváros közelében volt. (...)

1379 a vár Alexander de Gerech fia birtokában van. (...)

A török háború alatt valószínűleg elpusztult.

Zvonko LOVRENČEVIĆ Srednjovjekovne gradine u podravskoj regiji

https://hrcak.srce.hr/file/338843

 

Területe a középkor óta lakott. A legrégibb régészeti leletek a mai templomtól mintegy 1200 méterre délnyugatra fekvő a Kranjčev brijegen fekvő középkori temetőből kerültek elő, amely a 11.-13. században volt használatban. Itt az 1954-ben végzett régészeti feltárás során a máig vitatott eredetű bjelobrdoi kultúra leletei kerültek elő. (A leletek a verőcei városi múzeumban kerültek elhelyezésre.) A középkori falu azonban nem ezen a helyen, hanem a mai falu területén feküdt, ahol a mai tűzoltószerház mögötti területen egészen a 19. századig álltak régi templomának maradványai. Szűz Mária tiszteletére szentelt templomát 1334-ben említi Ivan főesperes „Item capella beate virginis de Grech” alakban. Ez a plébánia a későbbiek során többször szerepel a korabeli forrásokban, így 1379-ben, 1421-ben, 1439-ben valamint 1507 és 1517 között is. 1501-ben Mátyás nevű plébánosát és Gergely nevű prebendáriusát is megemlítik. („Mathias plebanus in Gerecz. Gregorius prebendarius ibidem.”). A középkori települést Verőce várának eleste után a 16. század közepén pusztította el a török. Lakossága nagyrészt a biztonságosabb Nyugat-Magyarországra menekült. A településnek a középkorban vára is volt, melynek maradványa egy földhalom ma is látható a Neteča-pataktól kissé északabbra. A vár birtokosa a 14. században a Gerechi család. Legismertebb tagja Mátyus mester, Mikcs bán unokája, Verőce vármegye alispánja volt. 1379-ben már fia Gerechi Sándor a vár birtokosa. A vár a faluval együtt a 16. században pusztult el.(Wikipedia)

GPS: É 45° 56.123 (45.935387)
K 17° 18.729 (17.312147)

Információk: a település Verőcétől észak-nyugatra a 2 sz. főúton megközelíthető. A várhely a településtől ÉK-re földúton, mezőgazdasági úton közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció