Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MohácsMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Mohács sánc

Kőnig Frigyes – Pánya István - A mohácsi török palánkvár 

"(...) 1686. szeptember 2-án a szövetséges csapatok felszabadították Budát. A török nagyvezír csapatai Buda alól gyors menetben egészen Eszékig vonultak vissza a Duna jobb partján vezető hadiúton. Az őket üldöző szövetségesek lendületből elfoglalták a kisebb török palánkokat. Mohácsot október elején magyar hajdúk támadták meg, s a várost felgyújtották. A magyar és délszláv lakosság valószínűleg az ártéri erdőkbe menekült. Október végére, a várost elérő szövetségesek csupán a kiürített, romos palánkot találták itt. Az itt szolgálókat – más kiürített palánkok katonaságához hasonlóan – a nagyvezíreszéki táborába vezényelték. A szövetségesek 1687-ben Eszék, majd Belgrád elfoglalását stratégiai célul tűzték ki. Az akció lebonyolításában Mohács kulcsfontosságú szerepet töltött be. A szövetséges csapatok számára hajókon szállítottak ellátmányt a város kikötőjébe, hajóhíd épült a Dunán, illetve tábori sütödéket alakítottak ki a katonaság élelmezésére. Az ellátó központtá alakított város védelmére a város szélétől néhányszáz méterre, a várost határoló mocsaras Duna-ágkülső oldalán, a parti dombsoron sáncot építettek. (...)"

https://www.academia.edu/38527390/A_moh%C3%A1csi_t%C3%B6r%C3%B6k_pal%C3%A1nkv%C3%A1r_The_turkish_palank_of_Moh%C3%A1cs

GPS: É 46° 0.233 (46.003887)
K 18° 40.989 (18.683153)

Információk: a sánc a szerb temetőben, Mohács északi részén a Kossuth Lajos utcában található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció