Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Veliki PoganacHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Oslovc (Šanac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Veliki Poganac-Šanac

A Veliki Poganac-Šanac magaslati lelőhely a zladovói erdőben található, Gradinától körülbelül 500 m-re délre, a Kalničkoprigorski-hegység magas lejtőjén (223,4 m tsz.)

Egy kör alakú erődítés (néhány hangsúlyos sarok, amely négyzet alakúra utalnak; átmérője 35–40 m) körülvéve 5 m széles árokkal és sánccal. A sánc magassága 1,5 m.

Az erdei humusszal és levelekkel borított felszínen nincsenek régészeti leleteket, csak néhány habarcs nélküli kő. A központi részen van egy nagyobb ásatás, melyben kőszerkezet nyomai láthatók.

Forrás: TATJANA TKALČEC, Kasnosrednjovjekovna gradišta u široj okolici Križevaca.: arheološki prilog poznavanju plemstva srednjovjekovne Križevačke županije

 

GPS: É 46° 8.028 (46.133804)
K 16° 36.883 (16.614714)

Információk: Veliki Poganac települést déli irányba hagyjuk el, az ismert Gradina (Herbortya) vár irányba. A patak hídján átkelve földúton haladunk egy darabig, majd a keletre emelkedő dombra, az erdőn keresztül, felkapaszkodva érünk a vár területére.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció