Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PrkosHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Gradina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Prkos, Gradina

Prkos községtől 900 m-re délre, a Glibokoga patak déli oldalán, a domb északi lejtőjén (236 tszf.), s ahonnan jó kilátás nyílik a 250 m-re lévő völgyre van a vár.

Felszíni leletei alapján régebbi fázisa, késő bronzkori, is van az erődítménynek

A lelőhely a régészeti irodalom számára teljesen ismeretlen.

2005-ben ennek a régészeti lelőhelynek az első dokumentációja is elkészült.

A helyszínt a domb keleti oldaláról közelítettük meg. Az északi oldalon a domb meredeken lejt a Gliboki-patak medre felé, itt nincs erődítésenók nyoma. A magaslatot északról három oldalról 4-5 m  mély és 7–10 m széles árok veszi körül. Keleti oldalról  kiemelkedőbb és szélesebb sánc (3-5 m)  védi. Délről sánc és a belső árok védi a központi kiemelkedést. 

Egy kidőlt fa közelében a felszínen őskori töredékek, valószínűleg a késő bronzkorból származó kerámia leleteket találtak. 

Feltételezzük, hogy a várnak volt középkori szakasza. A sánc és árok kialakítása jellemző a késő középkorba datálható építkezésekre.

forrás: TATJANA TKALČEC, Kasnosrednjovjekovna gradišta u široj okolici Križevaca.: arheološki prilog poznavanju plemstva srednjovjekovne Križevačke županije

GPS: É 46° 8.964 (46.149399)
K 16° 40.218 (16.670300)

Információk: A vár megközelítéséhez Prkos települést keletre elhagyva Vrhovac Sokolovacki felé kanyarodunk. A patak hídján átkelve egy földútat találunk dél-nyugati irányba. Ezt az utat követjük a várhegy északi részéig, majd a gerincen felkapaszkodva érünk a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció