Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nova RačaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Racsa

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nova Rača – Racsa

Nova Rača – Ratcha, Racha, Radcha (Szűz Mária Mennybemenetele templom), 1245-ben említik először. Česmica mai központja egy középkori vár volt. Feltételezések szerint a templomosok építették (három építési ütem), a templom melletti torony, a régi torony, emeletén az 1312-ből származó templomosok nyomait viseli: F(ratres) R(ubri). Pontosan ott, ahol a mai torony áll helyezkedett el Majs ispán és fia, Alexius 1245-ből származó vára. A 13. század első felében egy nemesi erődöt építettek, amelyet legfeljebb 20 m széles elliptikus vizesárok védett. Az erődöt egy hatalmas, négyszögletes torony erősíti az előbb említett felirattal. A törökök 1544-ben foglalták el Račát. 1586-ban ennél a toronynál aratott győzelmet a török felett Ozsegovics Miklós. 

Božidar Gerić, viši kustos i voditelj Povijesnog odjela, Gradski muzej Bjelovar

Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija kroz povijest, 2006.

https://darkoantolkovic.wordpress.com

 

GPS: É 45° 47.954 (45.799240)
K 16° 57.163 (16.952719)

Információk: Belovár dél-keleti irányba elhagyva a 28 sz. főúton, majd Bulinac településen, dél-nyugati irányba lekanyarodva érünk Nova Raca településre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció