Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Grobosinc - Grubišno PoljeHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - nyugati vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Grobosinc-Obrovi erdő (Grubišno Polje-Suma Obrovi)

A Grobosinc-Obrovi erdő erődített lakóháza a Grobosinc (Grubišno Polje) városától északra levő erdőövezetben található. Közvetlen közelében két további lelőhelyet isszámon tartunk. A Régészettudományi Intézet az egyik lelőhelyen temetőt és templomot, a másik helyszínen pedig egy 14.századi település részletét tárta fel. (Tkalcec, Krznar 2017). Az Obrovi erdő erődítményét a kelet-nyugati irányban fekvő hegygerinc északi lejtőjén alakítottak ki, így déli részei mintegy 10 m- rel magasabban találhatóak az északiaknál. Egy négyzet vagy trapéz alakú fennsíkról van szó, amelynek deli sávja 27 m, az északi pedig 18 m hosszú, míg szélessége 30 m. A központi magaslatot 6 m mély árok választja el a déli, nagyobb, 30x40 m- es, négyzetes és az északi kisebb, háromszög alakú, 14x14 m- es dombtól. A központi részt a déli magaslattól elválasztó déli árok felül mintegy 20 m, az alsó részen pedig 3 m széles. Északon az árok felső szélessége már csak I m. A délnyugati oldalról az erődítést kettős sánc-és árokrendszer védi délen további földsánccal és árokkal. A többi oldalon a meredek lejtő és keskeny természetes szurdokok biztosítják a vár védelmét.Az erődítés déli és központi magaslatán 2015- ben végzett régészeti kutatások során számos olyan lelet (sarkantyú, nyilak, csatok, edénytöredékek, majolika, kályhacsempék, stb.) került elő, amelyek lehetővé tették az erősség 15. század végi, 16. század eleji datálását. Ki kell emelni a paliszád és a hídszerkezet feltárt maradványait a központi és az északi magaslatok között, valamint a déli dombon található faelemeket - paliszádok vagy gazdasági épületek maradványait. A lelőhely, tekintettel a középkori templom, temető és település közelségére, nagy lehetőséget nyújt a további kutatás számára, amellyel sok információ nyerhető egy késő középkori nemesi erődítmény infrastruktúrájáról, az építészeti elemekről, erődítési rendszerről, valamint az itt folytéletről.

forrás: Tkalčec, Tatjana, A nemesség várai és kisebb erődített lakóhelyei Észak-Horvátországban az újabb régészeti adatok tükrében // Castrum: a Castrum Bene Egyesület folyóirata, 22 (2019), 1-2; 33-51 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)

GPS: É 45° 43.564 (45.726070)
K 17° 12.178 (17.202967)

Információk: Grobosinc települést keletnek elhagyva, a főútról északi irányba Mala Peratovica felé fordulunk. Az elágazástól 2 km távolságra egy sorompóval ellátott erdei utat találunk. Ezen az úton ÉNy majd Ny-nak tartva közelíthetjük meg a várhelyet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció