Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Grobosinc - Grubišno PoljeHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - keleti vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Grobosinc, keleti vár

Mala Peratovica, Obrovi erdő (Suma Obrovi)

A lelőhely 950 m-re talalható az előzőleg leírt (nyugati vár) Grobosinc, Obrovi erdő erődítéstől keletre, ugyanannak a hegygerincnek az északi lejtőjén. Az északi oldalon szabálytalanul lemetszett, 40 m átmérőjű plató szélét félkörívben földtöltés veszi körül. Az északi oldalt csak a meredek lejtő védi. Maga a központi terület tehát nem emelkedik ki, a belső földsánc teteje annál 2 m-el magasabb, felül 2,5 m, alul mintegy 10 m széles. A következő védelmi vonalat egy 4 m mély, alul 2,5 m széles védőárok és egy újabb földsánc alkotja ezek szintén félkörösen követik az előbb leírt elemeket. A külső sánc 1 m-rel magasabb a belsőnél, továbbá az észak felé lejtő terepnek köszönhetően kb. 6 m-rel emelkedik a központi plató fölé, alsó szélessége mintegy 10 m-re tehető. Külső oldalán egy újabb, 3 m mély árok húzódik, amely az erődítést elválasztja a hegygerinctől. Megközelítése mindenképp délről volt lehetséges, valószínűen fahíd segítségével. A terepen jól nyomon követhetjük a természetes erózió hatását. Mély vízmosások, illetve szorosok alakultak ki az erődítmény keleti és nyugati oldalán. Kisebb próbaásatásokkal megállapítottuk, hogy az erősségben itt is a késő középkor időszakában laktak. A leletanyag némileg korábbinak tűnik a közeli Grobosinc-Obrovi erdő erődítményének említett leletanyagánál, és közel áll az annak közelében található telep anyagához, amely radiokarbon keltezés segítségével a 14. századra tehető. Kérdéses, hogy a környéken vajon ez lehetett-e a legkorábbi erődítés, amelynek építését felhagyták (talán a központi síkság északi részét megsemmisítő víz eróziós hatása miatt), és újabb erődítést emeltek a faluhoz, temetőhöz és templomhoz közelebb, vagy pedig másik nemes erődítményéről van-e szó. Az eddigi településtörténeti kutatások nem tették lehetővé az említett lelőhelyek összekötését konkrét nemesi birtokokkal, sem az írott forrásokban említett templomokkal.

forrás: Tkalčec, Tatjana, A nemesség várai és kisebb erődített lakóhelyei Észak-Horvátországban az újabb régészeti adatok tükrében // Castrum: a Castrum Bene Egyesület folyóirata, 22 (2019), 1-2; 33-51 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)

GPS: É 45° 43.575 (45.726257)
K 17° 12.915 (17.215254)

Információk: Grobosinc települést keletnek elhagyva, a főútról északi irányba Mala Peratovica felé fordulunk. Az elágazástól 2 km távolságra egy sorompóval ellátott erdei útat találunk. Ezen az úton ÉNy majd Ny-nak tartva közelíthetjük meg a várhelyet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció