Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BrckovljaniHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent Bereck templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Brckovljani, Szent Bereck tiszteletére szentelt plébániatemplom

Szent Bereck tiszteletére szentelt plébániatemplomát a 14. században a johanniták építették. Ennek a korai templomnak a maradványai ma is láthatók az épületen, a szentély gótikus konzolja, boltozatának gótikus záróköve és a gótikus kapuzat valószínűleg a templom építésekor készültek. A latin kereszt alaprajzú, főhajóból és kereszthajóból álló épület korai építését a szentély keleti tájolása is bizonyítja. A templomot viszonylag későn, csak 1501-ben említik először írott forrásban. A 17. és 18. században barokk stílusban építették át. Ekkor készült a főoltár és a szószék, melyet az építés fő támogatójának trakostyáni gróf Draskovich József Kázmér altábornagynak, Kőrös vármegye főispánjának, császári és királyi titkos tanácsosnak a címere díszít. A főoltáron Szent Bereck szobra mellett Szent Péter és Pál apostolok, valamint Szent István és László királyok szobrai láthatók. A szentélyt masszív gótikus boltozat fedi, falában két romantikus ablakkal, melyek közül az egyik el van falazva. A szentély építését gótikus jegyei lapján a 14. század közepére teszik, de bizonyos részletei 13. századi eredetre utalnak. A feltételezések szerint eredetileg az itt állt erődített johannita kolostor kápolnája volt. A kolostort talán a török égette fel 1591-ben. A gótikus kapuzat bal oldalán az 1605-ös évszám és a "Gerlicius Paroch" felirat látható bevésve. Ebből a feliratból következtetnek arra, hogy a leégett kolostor kápolnájából építtette fel Gerlicius plébános 1605-ben a mai templom magját, melyet később bővítettek. Az északi oldalon a 17. századi Páduai Szent Antal oltár, míg a déli oldalon a 18. században készült Szűz Mária oltár található. A jobb oldali kereszthajóban a Lourdes-i Szűzanya oltár, a bal oldaliban a boldog Alojzij Stepinac oltár áll. A templomban az utóbbi húsz évben több korszerűsítés történt. (Wikipedia)

GPS: É 45° 50.178 (45.836296)
K 16° 17.730 (16.295506)

Információk: Brckovljani település, Zágrábtól keletre, a Vrbovecről Zágrábra vezető út mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció