Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HrsovoHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös vármegye - Majur-Belovár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Majur-Belovár

A "Belovar" vagy "Belovar grad" nevű vár Velikán, Majura mellett, a motték típusába tartozik Horvátországban.

Az ilyen típusú erőd jellemzője, hogy úgy épülnek, hogy megfeleljenek az ideiglenes vagy állandó emberi tartózkodás feltételeinek.

A Belovár-erőd  az alföldi várak típusába tartozik, vízzel feltöltött árokkal és sánccal. 

A védőárok, a sánccal együtt, a hozzáférés egyik fő akadályát jelentette, hogy az ellenség a központi területig juthasson. Az árokban lévő víz ráadásul kiegészítette a védekezési funkciót, és megnehezítette a hozzáférést a központi területhez (Tkalčec, Sekelj Ivančan 2004). 

Észak-Horvátország területétől nem idegen a koncentrikusan szervezett síkvidéki erődítések ilyen formája. Többszörös erődrendszer, például a Pavlovac-Kolo lelőhely Veliki Grđevac közelében (Lovrenčević 1990:155, 157, 161), mely a középkor 12-13. század időszakára datálható.

Majur-Belovár az egyszerű erődrendszerű erődítési formákba tartózik (Tkalčec, 2004). 

A Belovár-erődön a sánctörések megmaradtak, amelyek lehetővé tették az árok széles kitöltését vízzel. 

Az ehhez hasonló, régészetileg feltárt erődítménynél (középső, ovális alakú halom, melyet két árok és sánc vesz körül) talált régészeti leleteket (durva késő középkori kerámiák, kemencék részei, háztartási cikkek és fémleletek) a 15. századra és a 16. század első felére datálták.

Annak ellenére, hogy a Majur-Belovár magaslat felszínén szórványosan találtak késő középkori kerámiát, az erőd építési idejét, nehéz szűken datálni. Ezek a töredékek a 15. századi időszakot jelölik, vagy akár a 16. századot, amikor minden bizonnyal használták.

A vár valószínűleg a török ​​veszély idején pusztult el.

forrás: Novootkrivena arheološka nalazišta uz rječicu Veliku kod mjesta Majur i Ladinec

Mr. sc. Tatjana Tkalčec

Dr.sc. Snježana Karavanić

Dr. sc. Bartul Šiljeg

Mr. sc. Kristina Jelinčić

GPS: É 45° 55.308 (45.921799)
K 16° 41.694 (16.694901)

Információk: Majur település észak-keleti végéből földúton könnyen megközelíthető. A kelti irányba tartó földút, befut a bozótosba, majd az ösvény a sáncok tetején folytatódik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció