Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Veliki PoganacHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Herbortya (Gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Veliki Poganac – Gradina 

Herbortya vára a település központjától délre, kb. 1 km-re található enyhe lejtőn, tszf. 211 m magasságon, kb 250 m-re, a Gliboki-pataktól északra és mintegy 500 méterrel északabbra a Šanac magaslati várától. 

A vár helyneve hagyományként őrzik a helyi lakosság körében valamint a helyrajzi alaptérképen, amelyen a földmérő maga rajzolta meg a vár alaprajzát. 

A vár egy négyzet alakú középső  területből (40×40 m), hangsúlyos sarkokkal (sarkai tornyokkal) és 10-13 m. széles árokokból áll. A mintegy 2,5 m mély árok viszonylag jól megőrzött minden oldalon, miközben a külső sáncot szántással jelentősen leegyengették. 

A központi kiemelkedés fennsíkján szabálytalan elrendezésben jól láthatóak a falazott szerkezetek nyomai. A felszínen tégla- és kőtöredékek, valamint patics található.

A terület tulajdonosánál levő leletek a késő középkorra vagy kora újkorra datálhatóak.

Forrás: TATJANA TKALČEC, Kasnosrednjovjekovna gradišta u široj okolici Križevaca.: arheološki prilog poznavanju plemstva srednjovjekovne Križevačke županije

GPS: É 46° 8.346 (46.139107)
K 16° 36.934 (16.615559)

Információk: Veliki Poganac települést déli irányba hagyjuk el, 1 km után érünk ahhoz az erdőszigethez melyben a vár található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció