Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DöröskeMagyarországVas megyeVas vármegye - Döröske, Vársánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Döröske-Vársánc

A falu belterületétől nyugatra, egy kis völgyön túl található a Vársánc. A három oldalról meredek lejtőkkel határolt, 4 ha nagyságú területet övező faszerkezetes sánc gerendanyomai a szántásban ma is megfigyelhetők azon a részen, ahol a mezőgazdasági művelés miatt bejáratot nyitottak a vár belsejébe.Az 1989. április 10-én gyűjtött mintákat sikerült annak idején Hertelendy Edével Debrecenben meghatároztatnom. A sáncból származó fa anyag radiocarbon vizsgálata i.e. 17. századra, vagyis a középső bronzkorra utal (i.e. 1634 és i.e. 1627 +/- 60 év).

Azért különösen érdekes ez, mert a korai- és középső bronzkor Rába-menti településtörténete még szinte ismeretlen. Országosan sem ismerek ilyen pontos mérési eredményt ebből a korszakból. Hogy egyetemes történeti összefüggésbe is helyezzem, Hammurapi óbabiloni birodalma volt ebben az időben Mezopotámiában.

https://djnaploja.wordpress.com/2016/11/09/doroske-varsanc/

GPS: É 47° 0.672 (47.011208)
K 16° 41.409 (16.690153)

Információk: a településtől nyugatra, egy kis völgyön túl található a Vársánc.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció