Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SalgótarjánMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Baglyaskő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Baglyaskő

Salgótarján belterületén, a városközponttól nyugatra, lakóházakkal övezett városrészen található a peremvulkáni maradványra épült Baglyaskő várának csekély maradványa. A terület már a késő bronzkorban is lakott volt. A két csúcs közötti hasadékot láva-bazalt töltötte ki, melyet azonban elődeink kibányásztak építési célra.

A kisméretű vár alaprajzi elrendezése feltárás nélkül ma már nem állapítható meg.

A várat, melynek pontos keletkezési idejét nem ismerjük –valószínűleg a tatárjárás után épülhetett-, a Kacsics nemzettség Illés (Hollókői) ága építette.

Első említése 1310-ből való, amikor a Kacsics nembeli Péter fiai: Mihály, Péter, Leusták és Mikus, Csák Máté pártjára állva Somoskő, Hollókő és Sztrahora várakkal együtt Baglyaskő várát is Csák Máténak átadták.

Károly Róbert király azonban 1312-ben a rozgonyi csatában a lázadókat legyőzte, birtokaikat elvette, és azokat hűséges embereinek adományozta. Így kapta meg 1324-ben királyi adományként a hűtlenségbe esett fiaktól elvett birtokokkal együtt "Castrum Boglas" -t a Kacsics nembeli Folkus ágból származó Szécsényi Tamás erdélyi vajda, akit a budai káptalan 1327-ben iktatott be a birtokba.

A várnak történelmünkben jelentősebb szerepe nem volt és a XV. században már nem is említik. A vár alatt lévő Baglyas község a XV. század közepén már Somoskő tartozéka volt. 1862-ben boltíves kapuja még látszott, de azóta még ez is elpusztult. Falmaradványait elbontották, a környező épületek építkezéseinél használták fel úgy, hogy nyoma is alig látható.

GPS: É 48° 6.447 (48.107449)
K 19° 47.251 (19.787518)

Információk: A vár Salgótarján nyugati részén, a Bükki Nemzeti Park - Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpont területén található. A főtéri vasútállomástól gyalogosan 25 perc sétával érhető el, és autóval is jól megközelíthető. A várnak igen csekély maradványai vannak, sziklába vágott várárok, kevés alapfal részletek.

A látogatóközpont körüli parkban és a Baglyas-kő Természetvédelmi Területen tanösvény mutatja be a tájegység természeti értékeit és honos fás szárú növényeit. A beltéri kiállítóhelyen Salgótarján környékének kultúrtörténeti és földtani értékeivel ismerkedhet meg a látogató.

A látogatóközpontba a belépés ingyenesen, azonban fontos tudni, hogy a parkot 9 től 16 óráig, november 1-től február végéig pedig 15 óráig tartják nyitva!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció