Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RédeMagyarországKomárom-Esztergom megyeKomárom vármegye - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Réde-Várhely

Réde község 1950­ig Veszprém megyéhez tartozott, ekkor csatolták Komárom­Esztergom megyéhez. A vár Réde déli végén az utolsó házak felett 150 méterre, egy délnyugat felé kivezető úttól nyugatra 80 méterre kis, négyzet alakú erdőben van, mellette szántóföldek vannak. Az út vonalától északnyugat irányában enyhén emelkedő dombhát vége hirtelen meredeken több métert lejt, ennek végén helyezkedik el a vár. 

Központi része kissé ovális plató, átmérője 19×11 m. Dél–délkelet irányából, az enyhén emelkedő dombhát felől volt a legtámadhatóbb, erről az oldalról 3­4 m mély, 15­18 m széles árok fogja át háromnegyed körívben. Észak felől, a domb meredek oldala alatt nincs nyoma ároknak. Valószínű, hogy ez nem az itt kezdődő szántóföld következménye, mert az árok külső széle mindkét végén fokozatosan egyre alacsonyabb, nincs jele annak, hogy bekanyarodott volna az északi oldal alá. A központi plató alig 1­2 méterrel van magasabban, mint az errefelé emelkedő dombhát természetes vége lehetett. Ez azt jelenti, hogy az árokból kitermelt föld egy részével, nem nagy mértékben, magasították a vár platóját, a többi részét pedig elterítették az árok külső szélén, sáncot nem alakítottak ki. A vár dombja tehát természetes emelkedés, amit kis mértékben magasítottak.

A Várhelyet Gerecze Péter és egy helytörténeti kiadvány említi. A várat 1986 szeptemberében Nováki Gyula, Sándorfi György és Skerletz Iván járta be, majd 1987 nyarán Sándorfi felmérte. Mérés közben néhány jellegtelen középkori cserepet találtunk a vár dombjának északi aljában. 2010­ben Lencsés Zsuzsanna járta be a Várhelyet.

forrás: Várak nyomában - Tanulmányok a 60 éves Feld István tiszteletére, Nováki Gyula

NÉGY KÖZÉPKORI VÁR KOMÁROM­ESZTERGOM MEGYÉBEN

http://real-eod.mtak.hu/8798/1/FeldFsch.pdf

 

GPS: É 47° 25.414 (47.423565)
K 17° 54.960 (17.915995)

Információk: a vár Réde déli végén az utolsó házak felett 150 méterre, a délnyugat felé kivezető úttól nyugatra 80 méterre kis, négyzet alakú erdőben, magánterületen van. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció