Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SúrMagyarországKomárom-Esztergom megyeKomárom vármegye - Pogánysánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Súr-Pogánysánc

Súr község 1950-­ig Veszprém megyéhez tartozott, ekkor csatolták Komárom­-Esztergom megyéhez. Déli végén, az utolsóházak alatt 200 m széles völgyben vizenyős rét indul délkelet irányában, középen ásott mederben csatorna vize folyik. A rét kb. 1,5 km­-re 250 méterre kiszélesedik. A völgy délnyugati szélén önálló, kb. 300 m hosszú domb emelkedik ki, ez a Pogánysánc. A domb platójának szélessége 20­-30 m, kelet felé fokozatosan ellaposodik. Egész területét az 1950-­es években még szántották, aminek következtében a dombtető pereme elmosódott és egy befolyik az oldallal. Északnyugati végén 4-­5 méterrel alacsonyabb, kisebb rész válik külön, amelyet a dombtető többi részétől kb. 4,5 m felső szélességű mélyedés választ el. Ez az elkülönülő rész volt az egykori vár területe. Az egykori szántás következtében azonban nincs határozott platója, kb. 15­-16 m átmérőjű lehetett. Az egész dombot magas fű borítja.

Pesty Frigyes 1864. évi helynévgyűjteményében a következőket olvashatjuk: „Pógáncs, a falu alól fekvő csekély emelkedési hegy, s szántóföld, melly szinte onnan vette elnevezését, hogy ezen helyen volt a törökök sáncza.”

1937­-ben Kovrig Ilona egy rómaikori fibulát közölt, lelőhelyként „Pogasánc” szerepel. 1956­-ban Lázár Jenő a koravaskori sáncvárak egyszerű felsorolásában Súr is szerepel, közelebbi adatok nélkül. 1985­-ben, nyilván Pesty Frigyest követve, mint török erődöt említik.

A dombot a neve alapján kerestem fel 1957-­ben és vázlatosan felmértem. Akkor még szántották, de ré­gészeti leletet nem találtam. 1986­-ban Sándorfi Györgygyel és Skerletz Ivánnal jártuk be a dombot, majd a következő évben Sándorfi felmérte. 2004-­ben Kisné Cseh Julianna folytatott terepbejárást a környéken, többek között a Pogánysáncon is járt Mohai Rita geologussal.

forrás: Várak nyomában - Tanulmányok a 60 éves Feld István tiszteletére,

Nováki Gyula - NÉGY KÖZÉPKORI VÁR KOMÁROM-­ESZTERGOM MEGYÉBEN

http://real-eod.mtak.hu/8798/1/FeldFsch.pdf

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 21.468 (47.357792)
K 18° 2.210 (18.036825)

Információk: Súr déli végén, az utolsó házak alatt 200 m széles völgyben vizenyős rét indul délkelet irányában, középen ásott mederben csatorna vize folyik. A völgy délnyugati szélén önálló, kb. 300 m hosszú domb emelkedik ki, ez a Pogánysánc.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció