Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ChernelházadamonyaMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Chernel-kastély helye

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

CHERNELHÁZADAMONYA (CSERNELHÁZA)

A Chernel-kastély helyét északi és keleti irányból még a XX. század végén is látható vizesárok határolta. A hely tengerszint feletti magassága 158 m, a Répcéből táplálhatták vizesárkát. Ennek nyomait csak az örökségvédelmi hatóság regionális vezetőjének intézkedésére történt dózerolás tüntette el 2003-ban.

Az 1982-ben lebontott L-alakú épület maradványainak régészeti kutatását 1997-ben kezdte meg Dénes József, Feld István és Simon Zoltán.

A kastély első ismert említése 1585-ből származik. Ekkor Chernel Tamás nádori ítélőmester itt, lakóhelyén keltezett egy oklevelet. Az ő fia, Chernel István 1606-ban, a Bocskai-felkelés idején 33 gyalogos katonát fogadott az itteni Répce-átkelő közelében álló kastélya védelmére. Az ő fizetésükért a bécsi haditanácshoz fordult. 1610-ben ugyanő, apjához hasonlóan nádori ítélőmesterként állított ki itt oklevelet. Mivel 1644-ben Chernel György az erdélyi fejedelem, I. Rákóczi György pártjára állt, a kastélyt III. Ferdinánd elkobozta tőle, s csak a linzi béke megkötését követően, 1645-ben kapta azt vissza.

forrás:DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

https://epa.oszk.hu/03300/03366/00097/denes.htm

GPS: É 47° 21.663 (47.361050)
K 16° 51.104 (16.851736)

Információk: a Chernel-kastély a Mező utcában állt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció