Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DozmatMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Templomdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

DOZMAT TEMPLOMDOMB

Északi szélesség: 47º 14’ 08“; keleti hosszúság: 16º 30’ 25“.

A templom dombja nagyon jó kilátást biztosít a vidékre, fõleg a Szombathelyt Felsõõrrel összekötõ útra. A sáncvár területén jelenleg is használt templom körül temetõ van.

A 13. századi stílusjegyeket mutató Szent György templom egy korábbi sáncvár belsejébe épült. Ezt onnan tudjuk, hogy a templom körüli szint kialakítása során láthatóan belevágtak a sáncba. A temetõ teljesen fedi a belsõ területet. É-on és Ny-on a sánc és a külsõ árok jól látszik. K-en a sáncra épült a régi ravatalozó épülete. Az árkot itt a modern útépítések miatt már nem lehet érzékelni. DNy-on újkori kriptaépítéssel és a temetõtõl D-re esõ telek elegyengetésével felszámolták az erõdítés nyomait. A belsõ védett terület alakja közel kerek lehetett. Átmérõje 50 m körüli. A védett terület nagysága 0,18 ha. A sánc szélessége kb. 5 m lehetett, magassága a K-i oldalon 0,5 m. Az árok szélessége 6–9 m között változik, mélysége 0,2–0,5 m. A sáncvár a templom építése elõtt, a korai Árpád-korban funkcionálhatott.

DÉNES JÓZSEF: VASI VÁRAK

Segédanyag helytörténeti kirándulások szervezõinek

Szombathely, 2008.

GPS: É 47° 14.111 (47.235188)
K 16° 30.458 (16.507631)

Információk: a Templomdomb a település nyugati részében, a temető területén található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció