Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RábapatyMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Alsópaty motte

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

DÉNES József: Vas és Sopron megye középkori várainak kutatástörténete 

(...)

A modern várkutatást a Nyugat-Dunántúlon a Szombathelyhez is kötődő, soproni születésű Nováki Gyula kezdte meg az 1950-60-as években. Számos helyszínt bejárt Sopronból kiindulva és róluk vázlatokat, fényképeket készítve dokumentálta is azokat. Sok esetben ma is ezek a régi vázlatok állnak ma is rendelkezésünkre (például: Vasvár: Várkerület, 1959). 

Sopron az ország talán legjelentősebb városfalait mondhatja magáénak. Ennek kutatását döntően Holl Imre kezdte el (HOLL 1967, 1968, 1971), Nováki Gyulával és Póczy Klárával együttműködve. A munkát Sopronba kerülése óta, immár több mint 30 éve Gömöri János folytatja. Közelmúltban megjelent összefoglalása felment a részletek bővebb ismertetése alól (GÖMÖRI 2002; DÉNES 2003). 

E sorok írója középiskolás korában, az 1970-es évek második felében kezdte el végigjárni az addigi irodalomból ismert helyeket. Sándorfi György és Nováki Gyula közreműködésével az 1980-as években elkészítettük egy sor vár felmérését. Ennek kapcsán találtuk meg a később nagy jelentőséget kapott Gór középkori várát is. 1996-ban írtam meg az „Árpád-kori kisvárak kérdései" című doktori disszertációmat, melyben a három nyugat-dunántúli határmenti megye, Mosón, Sopron és Vas megye Árpád-kori várait vizsgáltam meg. Adattár része ma is kiadatlan, összefoglaló részének egy része jelent csak meg (DÉNES 2000a). Ezt követően Nováki Gyula és kisebb részben Hideg Attila segítségével számos középkori és koraújkori várat felmértünk. 

Felmért helyszínek: 1978: Tömörd-Ilonavár; 1984: Ikervár-Rózsadomb; 1986: Gór-Kápolnadomb, Ostffyasszonyfa-Csonkavár, Orimagyarósd-Kastélypart; 1994: Dozmat-Bodárka, Dozmat-Templomdomb, Döröske-Kastély, Győrvár-Bodavár, Sopronbánfalva-Hauslerberg; 1995: Fertőrákos-Kecskehegy; 1996: Várkesző; 1997: Babót-Feketevár, Chernelházadamony kastélyhely, Csepreg-Malomkert, Csepreg-Ruzsahegy, Dénesfa-Rózsadomb, Hegyfalu, Nagygeresd—Várhely, Ostffyasszonyfa—Törökhomp, Rábapaty temető, Répcelak-Várdomb, Vasegerszeg (Keményegerszeg)-Várhely, Vasszécseny-Margit-sziget; 1999: Kiszsidány (Németzsidány), Nagytilaj-Klastromdomb, Szombathely-Püspökkert; 2002: Hosszúpereszteg-Dénesdi-vár, Hosszúpereszteg-Szajk, Pusztacsalád-Szolgagyőr; 2005: Tömörd-Ilonavár (újra); 2006: Csákánydoroszló-Várdomb, Csákánydoroszló-Sírdomb, Jobaháza-Halom, Kőszeg-Oház, Lovászad temető; 2007: Bozsok-Puszta, Bozsok toronyrom, Jakfa temető, Vasdobra. 

(...)

https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_VASM_Savaria_31_02/?pg=13&layout=s

GPS: É 47° 18.464 (47.307728)
K 16° 55.773 (16.929552)

Információk: a motte a település közepén levő temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció