Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RépcelakMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Répcelak, Radó kastély

RÉPCELAK

A kastélyban fogadta a kőszegiek küldöttségét Starhemberg Guido császári fővezér 1707. szeptember 14-én. Ennek állítólag később egy-egy Habsburg és Starhemberg címerrel állítottak emléket a kastély egyik helyiségének stukkódíszes mennyezetén (ténylegesen Kisfaludy és Radó címerekről van szó). A hely tengerszint feletti magassága 140 m, környezetéből nem emelkedik ki.

A kastély birtokosa 1549-ben Kisfaludy Pál, akinek szolgáját itt írták össze.

Az első biztos adatunk az épületről 1595-ből származik. Ekkor Nádasdy Ferenc dunántúli főkapitány, a híres "fekete bég" tervezete alapján fontolóra vették végvárként történő kiépítését is. Erre akkor Győr előző évi, szerencsére átmenetinek bizonyult eleste miatt volt szükség. A castellum számos XVII. századi adata ismert, jelentős szerepe volt a Kisfaludy család birtokainak központjaként. Nem kevesebb mint 6 olyan családi osztozkodás maradt fenn, amelyben a kastély is szerepel. 1696 előtt Kisfaludyné Geréci Anna építkezett az emeletes kastélyon. Későbbi romantikus átépítésére 1867-ben került sor.

1948 után az épület több mint háromnegyedét lebontották. Ma már csak részben áll a napjainkig eredeti birtokosainak családja által lakott kastély. XX. századi birtokosai a Radó család tagjai voltak. Korábbi, középkori lakóitól, a Kisfaludyaktól házasság révén került hozzájuk.

DÉNES JÓZSEF - VÁRHELYEK ÉS KASTÉLYOK A RÉPCE MENTÉN – FELSŐBÜK

 

GPS: É 47° 25.191 (47.419853)
K 17° 0.912 (17.015192)

Információk: a kastély a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció