Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gornja StubicaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Golubovec kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Donja Stubicá - Golubovec kastély

A Donja Stubicában található Golubovec kastély a késő barokk kor egyik legértékesebb horvátországi kastélya. Nagy építészeti, történelmi és környezeti értéke miatt nemzeti jelentőségű kulturális és természeti műemlékké nyilvánították.

A kastély építését 1800 körül rendelte meg Regina Domjanić úrnő, aki házassága révén Drašković grófnő lett. Örökösei azonban már 1804-ben eladták Maksimilian Vrhovac püspöknek. A püspök felújította a kastélyt, és megvásárolta a közeli Donji Golubovec birtokot is, egy kisebb birtoképületekkel rendelkező uradalmat. A kastélyt további épületekkel bővítette, és a Golubovec-kastély udvarházává tette. Halála után a kastély tulajdonost váltott, és a stagnálás időszakát élte át, mígnem Levin Rauch báró tulajdonába került, aki felújította és korszerűsítette.

A második világháború után Golubovec a legtöbb horvátországi kastélyhoz hasonló sorsra jutott, és hanyatlásnak indult. A Kajkaviana Társaságnak köszönhetően a kastély nem pusztult el teljesen, és 1996-ban megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Azóta koncertek, irodalmi estek, szimpóziumok, kiállítások és egyéb rendezvények zajlanak itt. A Golubovec, mint kastélyból, parkból, erdőből és Vilinske poljane (Tündérek rétje) álló komplexum, számos tartalmat és turisztikai látványosságot kínál. E látnivalók közül néhányat részben már használnak, míg mások még csak tervben vannak, és várhatóan a jövőben életre kelnek.

A Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával 2002-ben Stubički Golubovecben megnyílt a Kajkaviana croatica című állandó kiállítás, amely a korábban tervezett Kajkaviai könyvmúzeum szerényebb változatát képviseli.

A Kajkaviana-gyűjteményt könyvállományának nagysága a horvátországi Zagorje területén az egyik leggazdagabb és legértékesebb, míg a kajkaviai irodalmi anyag mérete és ritkasága minden bizonnyal Horvátország egyik leggazdagabb gyűjteményévé teszi.

https://www.gupcev-kraj.hr/en/culture/stubi-ki-golubovec-castle,32.html

 

GPS: É 45° 58.773 (45.979546)
K 15° 59.489 (15.991481)

Információk: a kastély a település nyugati végében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció