Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gornja StubicaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent György templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gornja Stubica, Szent György templom

Az erődtemplom-együttes funkciója szerint az oszmánellenes menedékhelyek csoportjába sorolható, a harangláb a reneszánsz harangtorony típus képviselője, amely az aktív védekezést és a riasztásra használt haranghoz való könnyű hozzáférést szolgálta. 

Forrás: Krešimir Regan, Hrvatski Zagorje középkori és reneszánsz erődjei

https://darkoantolkovic.wordpress.com/

 

Szent György tiszteletére szentelt plébániatemploma középkori eredetű. Mai formáját a 18. században nyerte el, amikor a Zagorje több templomával együtt barokk stílusban építették át. Berendezéséből említésre méltó a kora barokk cibórium, a három barokk oltár, a szószék és az 1806-ban épített orgona. A templomot szép, rendezett park övezi, melyben ötven féle fa található. Közelében áll a horvát anyák fehér kőből faragott emlékműve Mirjana Drempetić Hanžić és Krešimir Roda alkotása.

A templom közelében áll a 450 éves hársfa, mely alatt a hagyomány szerint 1573-ban Matija Gubec a horvát parasztfelkelés vezére beszélt egykor. Magassága mintegy kilenc méter, kerülete öt méter, átmérője 1,57 méter, 1957-ben nyilvánították védetté.

A gornja stubicai Szent György plébánia első írásos említése II. András király oklevelében 1209-ben történt. A Szent György plébániatemplom a környék legjelentősebb műemléke, mely a századok során többször újjáépült. A Szent György templom előtt állt az a tölgyfa, amely alatt 1572-ben Gubecz Máté (Matija Gubec) uradalmi tiszttartó fegyverbe szólította az elégedetlen parasztokat. A felkelés nagy területre terjedt ki. Végül a stubicai csatában Alapy Gáspár és Tahy Ferenc csapatai döntő vereséget mértek a parasztokra. 1573. február 15-én Gubecz Mátét a zágrábi Szent Márk téren tüzes trónon égették el. (Wikipedia)

 

GPS: É 45° 58.422 (45.973701)
K 16° 0.806 (16.013439)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció