Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mecepuszta - MeceHorvátországHorvát-SzlavónországBaranya történelmi vármegye - lőportárak

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Mecepuszta - lőportárak

Szabó Tibor - Újkori lőportárak a történelmi Magyarországon

A török elleni visszafoglaló háború után épült vagy korszerűsített Kárpát-medencei várakat-erődöket járva, sok esetben találkozhatunk a várakon belüli kiszolgáló épületek maradványaival. Ezek közül jó néhány szinte teljesen épen maradt az utókorra. Az újkori erődépítés során kialakított funkcionális építmények (parancsnoksági épületek, szertárak, pékségek stb.) közül a 18. századi lőportárakat mutatjuk be az alábbiakban.

(...)

Az egykori Magyarország területén a 18. században épített tárolók közül az alábbiakat ma is megfigyelhetjük:

Az eszéki erődben több lőportár is épült 1687 után, azonban teljes épségében csak a Dráva északi partján kiépített hídfőerődben levő maradt ránk, amelyet nemrégiben helyreállítottak. Itt megmaradt a legtöbb kő nyílászáró keret, sőt a szellőzőket lezáró vaslemez táblák is. Az Eszéktől északra vezető út közelében, Dárda (Darda) falutól keletre épült további három tárolóépület ma is áll. (megjegyzés: Mecepusztán)

(...)

forrás: Várak-kastélyok-templomok, történelmi és örökségturisztikai folyóirat,  2013.december

http://www.talmakiado.hu/ujsag/vkt54/vkt_2013_december_nka.pdf

GPS: É 45° 37.522 (45.625374)
K 18° 44.022 (18.733692)

Információk: a lőportárakat Mecepusztától északra, észak-keletre kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció