Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Korong - Kroth - Krog, KrougSzlovéniaMuravidékVas történelmi vármegye - halom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Korong-halom

A szlovéniai Korong

A történelmi Magyarország száz éve a közös délszláv államhoz, 1991 óta a független Szlovéniához tartozó, Muravidéknek (szlovénül: Prekmurje) nevezett részén, Muraszombat várostól (szlovén: Murska Sobota) délre található Korong (szlovénül Krog).

A falutól északra folyó Dobel-patak balpartján a kataszteri térképen Gorica néven jelölt kerek, magányos mesterséges kiemelkedés látható. Mérete és patakparti elhelyezkedése alapján könnyen lehet, hogy egy Árpád-kori nemesi vár helye. Korong korai birtoktörténeti adatai alapján nemesi (várjobbágyi) kézben volt, ami persze önmagában semmit sem bizonyít, de erősíti a gyanúnkat – a hasonló preklasszikus várhelyek ugyanis főként a korabeli jómódú nemesség birtokain fordulnak elő.

(A másik elméleti lehetőség egy magányos őskori halomsír, de az itt jóval kevésbé képzelhető el – Jolly Jokerként azonban ez a verzió is előhúzható volna.) Még felderítetlen helyszíneink egyike!

https://djnaploja.wordpress.com/2019/07/01/a-szloveniai-korong/

Korongon és a környező településeken is látnivalóként jelölnek meg a római halomsírokat. (H.I.)

 

GPS: É 46° 38.483 (46.641376)
K 16° 8.757 (16.145943)

Információk: a település északi határánál, az árok fölötti hídnál parkolva, az árok parton, dél-keleti irányba, sétálva közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció