Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MuretinciSzlovéniaStájerországHatáron túli történelmi vármegye - Borlin (Ankenstein, Grad Borl)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Muretinci, Borlin vár

A Borl nad Dravo kastély az egyik legrégebbi ilyen jellegű épület a szlovén Stájerországban. Stratégiai elhelyezkedése a magyar-horvát határ mentén mindig is fontos szerepet töltött be. Eredetileg magyar határállomás volt, és valószínűleg a 12. század első harmadában vagy még korábban állt. A kastély magyar neve Borlyn (folyóátkelőt jelent), de a német Ankenstein néven is ismert.

Említésének első konkrét dátuma 1255, amikor a magyar király és az akkori stájer herceg IV. Béla. Ptuj Frideriknek adományozta a hűbérbirtokot. A ptuji urak birtokában maradt egészen 1438-ban bekövetkezett kihalásukig. Az 50-es években Ptuj utolsó urának halála után több tulajdonos cserélt gazdát. 1490-ben Székely Jakabbal az uradalom több mint egy évszázadra a Székely család birtokába került. Jakabnak és fiának, Lukácsnak sikerült kiterjesztenie uralmát, néhány ingatlan megszerzésével a Dráva és a Ptuj mezőn. Székely Lukács halálával Borl a szürkület időszakába lépett, mivel az örökösök rossz gazdálkodás és pazarlás következtében elvesztették a családi birtokok jelentős részét, a Borl birtok rövid időn belül több tulajdonost cserélt.

Ivan Karel Sauer vásárolta meg 1639-ben; vele és utódaival megkezdődött az ébredés időszaka. Az első tulajdonosoknak, Ivan Karelnek és Jurij Frideriknek sikerült a kastély és környéke felújításával, birtokvásárlásával közelebb hozni a kastélyt korábbi méretéhez és állapotához, valamint a kastélyt a barokk stílus jegyében felújították, korszerűsítették, bővítették. 

A Szauerek székhelye a Borl-kastélyban volt, ezért is gondoskodtak a megye helyeinek fejlesztéséről. Többek között templomokat építettek Szt. Barbara, St. Anna, St. Erzsébet és pártfogásuk volt felettük, és nagylelkűen hozzájárultak az iskolai órák bevezetéséhez és egy szervezett iskola létrehozásához.

Borl 1801-ig a Sauer család birtokában maradt, amikor Vincenc gróf pl. Szauer eladta Stanislav Poniatowski hercegnek, aki 1803-ban eladta Jožefa pl. Leslie, aki csaknem fél évszázadot töltött a Borl-kastélyban, és halála után a Szent Borbála temetőben temették el. Borl 1843-ban átengedte unokaöccsének, Ferdinand Wurmbrand Stuppahnak, aki a kastélyt éves rezidenciává alakította át, és rendezte a környéket. 1901-ben a tulajdonjog Kübeck Adalberta báróné, szül. Wurmbrand; a háborúk között a maribori Barlin részvénytársaság és a zágrábi Weiss család birtokolta.

A második világháború idején a német megszállók a várat a szlovén hazafiak koncentrációs táborává alakították, ahonnan száműzetésbe és táborokba küldték őket. A háború után a kastély köztulajdonba került, és egy ideig hadiárvák menedékhelye volt. Később szállodát és éttermet nyitottak benne, de 1980 után bezárták. Az üresen álló és elhagyatott kastély ma Szlovén állam tulajdona, és alkalmankénti rendezvényekre is sor kerül.

 

https://www.cirkulane.si/objava/60001

GPS: É 46° 22.461 (46.374344)
K 16° 0.237 (16.003956)

Információk: Ptujt keleti irányba elhagyva Spuhlja településre érünk. Itt a főútat DK-i irányba elhagyva hamarosan a Drávához érkezünk. A hídról már látszik a sziklára épült vár, melynek előteréhez a jelzett, felvezető úton érünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció