Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KlöchAusztriaStájerországHatáron túli vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Klöch vára

Az akkoriban fontos végvárat valószínűleg Wolfsauer Ottó építtette a 14. század első felében. A romokat először egy oklevél említi 1365-ben, amikor Friedrich Wolfsauer, Rudolf hercegtől kapta hűbérbe a várat . A vár urai adminisztrátorokat (várkapitányokat) alkalmaztak, akiknek leszármazottai "Klech lovagjainak" nevezték magukat. Wolfsauerék túlzott eladósodása miatt el kellett adni a várat az Emmerbergeknek. Az akkor készült okmányból ismeretes, hogy Klöchben már 1444-ben is termesztenek bort.

A 17. században még lakott kastélyt a 18. században elhagyták, és hagyták elpusztulni. Georg Christoff Stürgkh császári gróf 1724-ben szerezte meg a kastélyegyüttest . Azóta a kastély a Stürgkh család tulajdona . 1997-ben az önkormányzat 50 évre bérbe vette és felújította a kastélyt.

https://de.wikipedia.org/wiki/Burg_Kl%C3%B6ch

 

Nem tudni pontosan, mikor épült a kastély. Otto von Wolfsau-t gyanítják, hogy az építtető. Először egy 1365-ös okirat említi Friedrich Wolfsauertől, aki a vár egy részét Rudolf hercegtől kapta hűbérbirtokba.

1375 körül a Wolfsauer család anyagi nehézségekbe került, így Klöch Emmerbergekhez került. A határ közelsége miatt Klöch gyakran szenvedett magyar invázióktól. 1418-ban a kastély és az uradalom különösen súlyosan megsemmisült. A kastélyt ritkán lakták tulajdonosai. Leginkább az alsó nemességből származó várkapitányok igazgatták. Az egyik ezzel a feladattal megbízott család Klech lovagjainak nevezte magát.

1491-től a birtok Stubenberg uraké volt, akik egyesítették Halbenrain uradalmukkal. Ezzel Klöch 1724-ben Georg Christoff Stürgkh grófhoz került. Az 1681-ből származó Vischer-metszeten ma is jó állapotban látható kastély akkor már nem lakott, pusztulásba kezdett. Barthold Graf Stürgkh 1965-ös halála után a családi vagyont felosztották. A rom 1996 óta Cari Seyffertitz úr tulajdonában van. 1997-ben Klöch mezőváros 50 évre bérelte a romokat. A 20. század utolsó évtizedében restaurálták.

http://www.wehrbauten.at/stmk/steiermark.html?/stmk/kloech/kloech.html

GPS: É 46° 46.023 (46.767048)
K 15° 58.055 (15.967578)

Információk: Klöch település északi végében kell keleti irányba elkanyarodni, hogy a vár alatti parkolóba juthassunk. A vár belépődíj ellenében látogatható tavasztól-őszig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció