Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Velika NedeljaSzlovéniaStájerországHatáron túli történelmi vármegye - Várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Velika Nedelja várkastély

A plébániatemplomtól nem messze álló várat először 1273-ban említik. Valószínűleg nem sokkal  1200  után építették, amikor Ptuj Frigyes segítségével a Német Lovagrend elfoglalta a területet. Középkori magja a mai kastély épületének délnyugati része, ma azonban a reneszánsz építési koncepció uralkodik. A középkor folyamán, a 16. század közepe táján a törökellenes erődítmény jelentős átépítéseken is átesett. A kastély nyugati oldalán új falakat építettek, amely nyugati és északi oldalon a régi lakóépületet vette körül. A falak mindkét nyugati sarkára hengeres tornyok épültek. Északnyugaton a földszinten új főbejáratot alakítottak ki, amelyhez felvonóhíddal ellátott fahíd vezetett át a várárkon. A várfalak keleti oldalának sarkaira két új, hengeres védőtorony is épült. Újjáépítették az udvar északi és déli oldalán található két falszakaszt is. A kastély következő jelentős felújítását 1612 és 1619 között végezték el. Ekkor készült el az északi traktus nyugati nyúlványa, amelyen egy figyelemre méltó címertábla készült  1612-es évszámmal, feltehetően Philibert Pacobello olasz reneszánsz szobrász alkotása. Alaposan felújították az északi és a déli szakaszt, az északnyugati toronyban új főkapu került beépítésre, a felvonóhíd hornyával, a zárókövön pedig 1619-es évszámmal. A várat valószínűleg 1675 körül újították fel újra, ekkor kezdődött a közeli templom alapos felújítása is. Ezzel egy időben a kastély kútjának az átépítése is elkészült. A későbbi felújítások, különösen az 1723 és 1730 közötti felújítások (évek a portálokon), modern barokk rezidencia megjelenését kölcsönözték a kastélynak. 

https://www.ormoz.si/post/618323

GPS: É 46° 25.134 (46.418900)
K 16° 6.701 (16.111677)

Információk: a települést Ormosdtól nyugati irányba 5 km-re lehet felkeresni. A kastély a téli időszakban zárva van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció