Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VukovojHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Szent Wolfgang templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vukovoj, Szent Wolfgang templom

A falutól északra emelkedő 475 méter magas hegytetőn áll a Szent Wolfgang (Sv. Vuk) kápolna. Építése 1508 előtt történt, a kápolna belsejében jobbra található konzolon ugyanis ez az évszám látható. Klenovnik kastélyából a kápolnáig négy kilométer hosszú zarándokút vezet, melyet képoszlopok és szobrok szegélyeznek. A hagyomány úgy tartja, hogy az oszlopokat Draskovich grófnő temetésekor férje állíttatta azokra a helyekre, ahol a temetési menet megállt pihenni. Egy másik legenda szerint a kápolnát egy német királyné látogatta meg nehéz terhessége idején és miután ezen az úton végigment sikeresen megszülte gyermekét. Ennek emlékére állíttatta a szobrokat. A valóság azonban teljesen más. Az oszlopokat gróf Draskovich János és felesége született Nádasdy Mária Magdolna grófnő állíttatta 1672-ben. A grófnő, aki a lánya volt az 1671. április 30-án Bécsben a Wesselényi-összeesküvésben való részvétele miatt lefejezett Nádasdy Ferencnek férje távollétében korábban is gyakran kijárt a kápolnához imádkozni. Édesapja emlékére állíttatta a 15 oszlopot, melyek a szentolvasó, a Rózsafüzér Miatyánk imáit jelképezik. Az oszlopok közötti 120-300 méteren pedig a szentolvasó 10 Üdvözlégy imáját kell mondani a rózsafüzér kiválasztott titkával. Az ilyen zarándokösvény meglehetősen ritka. Európában csupán egy korábbi példája ismert, az ausztriai Mariazellben 1644-ből, amely az itteni zarándokút mintájául szolgált.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vukovoj

A templomot lőréses köritőfal veszi körül.

GPS: É 46° 17.926 (46.298759)
K 16° 3.207 (16.053448)

Információk: Varasdot nyugati irányba elhagyva a 35. sz, úton Ivanec előtt egy erdei körforgalomban Klenovnik település felé megyünk tovább. Itt a kastélyt megkerülve északi irányba kell tovább haladni, majd ezt az utat kell követni egészen a hegy tetőre, ahol a templom található. (GPS használata ajánlott, a templom koordinátáival)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció