Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KlenovnikHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Draskovich-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Klenovnik Draskovich-kastély

Klenovnik első írásos említése 1244-ben IV. Béla király adománylevelében történt, melyben más birtokokkal együtt az itteni erősséget a tatárok elleni harcokban tett szolgálataiért Mihály varasdi ispánnak adja. Ezután a 14. század végéig a Bebek család birtoka. 1399-ben Luxemburgi Zsigmond Cillei Hermannak adta és 1456-ig a család kihalásáig, a Cilleiek birtoka volt. Ezután Vitovec János horvát báné, majd Corvin Jánosé lett, aki Trakostyánnal együtt Gyulay Jánosnak adta. A Gyulayak három nemzedéken át birtokolták, de 1566-ban kihaltak és a birtok a császárra szállt. I. Miksa császár szolgálataiért Draskovics György horvát bánnak A Draskovichok a birtokot ezután a 19. századig megtartották, amikor a kastélyt Bruck osztrák pénzügyminiszter vásárolta meg. 1922-ben Ivan Bombelles lett a birtokosa aki 1925-ben a kastélyt eladta. 

A Draskovich-kastély egyike az ország legnagyobb kastélyainak. A kastélyt 1616-ban gróf Draskovich János kezdte építtetni és az építés 1667-ig tartott, amikor az északkeleti szárny is megépült. Az építmény négyszög alaprajzú, udvari részén árkádokkal (ezeket később alakították ki). A kastélynak 90 szobája és 365 ablaka van. A belső térből kiemelkedik a barokk Szent Antal-kápolna, mely a Draskovichok temetőkápolnájának épült. Kialakítása 1738-ban kezdődött, oltárai 1741-ben készültek, osztrák szobrászok alkotásai. Eredeti állapotáról a 20. százas elejéről fennmaradt fényképek tanúskodnak. 1925 és 1927 között a kastélyt Hugo Erlich zágrábi építész tervei szerint tüdőkórházzá építették át. Ekkor még két épületszárnyat építettek hozzá. Ma tüdőkórházként Zágráb városának tulajdona, kissé elhanyagolt állapotú szép park övezi.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Klenovnik

 

A klenovniki kastélyt 1244-ben említik először Klenovnik középkori váraként, amelyet 1244-ben IV. Béla Varasd prefektusának adta. A 14. század végén a Klenovnik-kastély rövid ideig a Bebek családé volt. 1399 Klenovnik a celjei grófokhoz tartozik. Klenovnik 1458-tól 1490-ig Mátyás király birtokában volt, akit halála után fia követett. Corvin János átengedi Klenovnikot albánjának, Gyulay Jánosnak, aki 1508-ban építi a Szent Wolfgang kápolnát. Gyulay halála után Klenovnik az állami tulajdonba kerül. (Forrás: klenovnik.hr)

 

GPS: É 46° 16.344 (46.272400)
K 16° 4.620 (16.077005)

Információk: Varasdot nyugati irányba elhagyva a 35. sz, úton Ivanec előtt egy erdei körforgalomban Klenovnik település felé megyünk tovább. A kastély a település közepén található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció