Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Péterhegy, Felső-Petrócz - Gornji PetrovciSzlovéniaMuravidékVas vármegye - Szentháromság templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Péterhegy templom

A Szentháromság tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemploma a 13. században épült. Később többször átépítették. Viszonylag rövid hajója román, szentélye késő gótikus, berendezése barokk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9terhegy_(Szlov%C3%A9nia)

 

Péterhegy

Adataink szerint egy Jagelló-korban épült (vagy csak átépült) kastély volt Petrócon, újkori magyar nevén Péterhegyen (szlovén neve: Gornji Petrovci). A castellumon 1526-ban osztoznak a petróci Hencelffy család tagjai.

Ha esetleg korábban is épült, de jelentős – reneszánsz  – átépítése Hencellfy István királyi jogügyigazgató, országbírói ítélőmester nevéhez köthető. Vas vármegye e jelenleg Szlovéniához tartozó, muravidéki hegyes-dombos részén található a település. Hogy azon belül hol állhatott  a kastély? Nem tudjuk biztosan.

Analógiás alapon én a plébániatemplom közelében keresném.

A térképileg elképzelhető helyszínen megnéztem a Google Earth utcaképét. Úgy tűnik, talán jó helyen tapogatózunk.

https://djnaploja.wordpress.com/2015/08/23/peterhegy/

GPS: É 46° 48.851 (46.814190)
K 16° 13.205 (16.220081)

Információk: a bokortelepülést a kercaszomori határátkelőn célszerű megközelíteni. A határ után Domokosfán és Tótkeresztúron keresztül érünk Péterhegy központi részére. Innen a 721 sz úton északi irányba tovább haladva érkezünk arra a magaslatra ahol templomot meglátogathatjuk. (GPS használata javasolt)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció