Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borháza, Borecsa - Boreča, BořiceSzlovéniaMuravidékVas történelmi vármegye - Szent Anna templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Borháza, Szent Anna római katolikus templom

Közvetett források szerint a falu már a 12. században is létezett. Első írásos említése "Burecha" alakban 1387-ből származik. Ekkor adja Zsigmond király a dobrai uradalmat Felsőlendvai Széchy Miklós nádornak. Előbb a dobrai vár, majd a felsőlendvai uradalom részét képezte. 1499-ben "Borecha" alakban említik. Templomát 1521-ben Széchy Tamás építtette. 1664 júliusában a szentgotthárdi csata előestéjén a falut elpusztította a török. 1698-ban a győri püspökség feljegyzésében "Borecsa" néven a péterhegyi Szentháromság plébániához tartozott. Ekkor említik, hogy a templom egy török támadás következtében súlyosan megrongálódott. A Széchy család fiágának kihalása után 1685-ban Felsőlendva új birtokosa Nádasdy Ferenc, Széchy Katalin férje lett. Ezután az uradalommal együtt egészen a 19. század második feléig a Nádasdyaké.

Szent Anna tiszteletére szentelt római katolikus temploma a falun kívül, attól délkeletre egy 395 méteres magaslaton áll. 1521-ben épült késő gótikus stílusban, aránylag hosszú hajóval és sokszögzáródású szentéllyel. Építtetője a falu akkori ura Széchy Tamás volt, aki öt évvel később elesett a mohácsi csatában. Ebből a korból származik a nyugati oldalon található főkapuzat. 1739-ben a templomot gróf Nádasdy Lipót és Groll Adolf győri püspök költségén renoválták, belsejét barokk stílusban építették át. 1911-ben újra restaurálták, ekkor készült új oltára is. Berendezése neogótikus. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Borh%C3%A1za 

GPS: É 46° 49.699 (46.828312)
K 16° 9.487 (16.158112)

Információk: a települést Felsőszölnök határátkelő irányából közelítjük meg. A határ után déli irányba haladva hamarosan Borházára érünk. A településközpontból DK-i irányba erdei úton kereshetjük fel a templomot, GPS nélkül ne induljunk el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció