Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zemenye - ZemendorfAusztriaBurgenlandSopron vármegye - udvarház, malomkastély (Zemendorf)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Zemenye malomkastélya

1281-ben említik Osli Móric itteni megerősített udvarházát. Dénes József régész ezt az udvarházat a Vulka melleti felső malom területén elhelyezkedő kastéllyal azonosítja, mint malomkastélyt. Az épület későbbi átépítései miatt, napjainkban a Vulka patakkal párhuzamosan, az út mellett haladó északkeleti épületszárny falazatán láthatóak lőrésnyílások, illetve a délnyugati kapu környezetében látható 7 lőrés.

Írott forrás és a térségből ismert más malomkastélyok (Lukácsháza, Locsmánd, Darázsfalu-Páris, Sopronnyék-Szamosfalva) alapján feltételezhető, hogy az egykori Sopron vármegye területén, a mai burgenlandi Zemenyén (Zemendorf) is ilyen állt.

Dénes József magyarázatában két kérdésre ad választ: mi az a malomkastély és mióta számolhatunk a típus kezdeteivel? Nos, a ‘kastély’ szó többféle jelentése közül csak az egyik az eredetileg erődített nemesi lakóépület. A latin ‘incastellare’, ‘kastélyba foglalni’ szónak az az értelme, hogy valamit – például egy lakóépületet, vagy templomot – megerődíteni. Az erődítés fogalmán a hétköznapi igényeket meghaladó védelem biztosítását értjük falakkal, árkokkal, erős kapuval, lőrésekkel stb..

Hogy mióta számolhatunk malom-kastélyokkal? A fent soroltak mind 17. századiak. Azonban Zemenye esetének az adja a különlegességét, hogy itt a kúriának alkalmas malmot már Árpád-kori adat említi! Fejér V/3. 101.: „ac unam aream, apud idem molendinum, pro una curia competentem” (Horváth Richárd által helyesbítve). Ekkor, 1281-ben Osl nembeli Móric adományozott a nemzetsége kegyurasága alatt álló csornai premontrei prépostságnak egy zemenyei birtokrészt.

Az azonosítás kérdésében a falu két régi malma közül azért erre gondolhatunk, mert egyrészt elkülönül a falu házaitól, másrészt szabad térség van körülötte.

Forrás:

djnaploja.wordpress.com/2019/07/15/zemenye-malomkastelya

GPS: É 47° 45.549 (47.759148)
K 16° 26.829 (16.447149)

Információk: A malomkastély Zemenye déli részén a Vulka patak mellett helyezkedik el.

Az épület későbbi átépítései miatt, napjainkban a Vulka patakkal párhuzamosan, az út mellett haladó északkeleti épületszárny falazatán láthatóak lőrésnyílások, illetve a délnyugati kapu környezetében látható 7 lőrés.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció