Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Velika - VelikeHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega történelmi vármegye - Szent Ágoston templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Velika - Szent Ágoston templom

Szlavónia déli centrumában található a legjelentősebb templom erődítés, a Kisdárnóc-i (Brodski Drenovac) Szt. Demeter templom. A Bród (Slavonski Brod) vidéki Kobás (Slavonski Kobas), Szt. Mária temploma, az erődített harangtornyát, pedig utólag kapta. A Pozsega (Pozzega) vidéki Velika, erőteljes tornya, lőréses harangtornya, még további komplex, alapos régészeti kutatásokra vár.

A Pozsega vidéki Velika templomtornya

Velika települése, Pozsegától északabbra található. Először, egy 1332-es okiratban említették meg, melyből megtudhatjuk, hogy az itteni erős vár aljában egy mezőváros található, plébániával és templommal. A kora középkori okiratok elvesztek, ám az ismert, hogy 1312-ig, a pozsegai vármegye területén, templomosok tevékenykedtek, akiknek a birtokait, ez évben vették át a johanniták. A templomosok földjeit 1250-ben, mint terra Cruciferorom templi iuxta rivulum Posega említették meg. Az 1429-es esztendőben, a Szt. Mária plébánia mellett, egy egyházközségi iskola is működött, ám azt nem tudni, hogy melyik rendhez tartozott. Szinte biztos, hogy arról a velikai ferences kolostorról van szó, mely 1575-ben kezdett működni. Masarecchi Péter 1624-es leírása szerint (lásd Butorac: Pozsega és környékének története „Povijest Požzega i okoline Zágráb, 1977. 66. oldal), a templom olyan jól megerődített volt, hogy 1690. és 1691. között sikeresen ellenállt a törököknek. A templom szentélye melletti, hatalmas és masszív falazatú, erődített harangtoronynak még mindig megfigyelhetők a puskalőrései. A torony déli falainál, a közelmúltban kezdődött régészeti feltárásból, több és újabb adatok is felmerülhetnek.

Forrás: Dr. Sena Sekulić-Gvozdanović professzor - A Zágrábi Tudományegyetem Építészeti Tanszékének rendes professzora - Templom erődítések Horvátországban - 1. kiadás, fordította Szatanek József

 

GPS: É 45° 27.774 (45.462906)
K 17° 39.433 (17.657223)

Információk: a drávaszabolcsi határt átlépve egyenesen Našice-nek megyünk, majd a települést az elkerülő úton kikerülve, tovább megyünk Slavonski Brod irányába. A Krndija hegység hágóján átérve, Duboka településénél nyugatnak, Pozsega irányába kell letérnünk. Ám kb. 3 kilométer után erről a főútról is le kell térnünk, mégpedig Kutjevo irányába. A faluba beérve, az utunkat egyenesen folytatjuk Kaptol felé. Velika falva, Kaptoltól már csak 6 kilométernyire található. A falu főutcáját keletről érjük el, így itt jobbra, északnak kell fordulnunk, míg el nem érjük a főteret, ahol az egykori ferences kolostor épületegyüttesével találkozhatunk.

 

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció