Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sziszek - SisakHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Szent Kereszt plébániatemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sziszek erődített temploma

Az első katonai felmérés báni határőrvidéket tartalmazó szelvényeit tanulmányozva vettem észre, hogy a 18. század végén is bástyás védőfal övezte Sziszek (horvátul: Sisak) Szent Kereszt titulusú plébániatemplomát.

Úgy látszik, még akkoriban is számoltak a Bosznia felől fenyegető török veszéllyel. A magyar köztudatban nem igazán van benne, hogy a Habsburg Monarchia 1716-1718, 1736-1739 és 1788-1790 közt is háborúkat vívott az Oszmán Birodalommal. Ezekben az években a katonai határőrvidék valódi frontvonalnak számított s mint Sziszek példáján is látszik, még a mögöttes területen, a civil Horvátországban is gondoltak a védelemre. Arról azonban nincs tudomásunk, hogy akkoriban török (bosnyák) támadás érte volna a várost.

A teljes képhez tartozik, hogy egészen az 1878-as boszniai okkupációig megőrizte eredeti szerepkörét a Militärgränze (magyarul: Katonai Határőrvidék, szerb és horvát nyelven: Krajina) s csak Tisza Kálmán miniszterelnöksége idején (1875-1890) került sor a terület “polgárosítására”.

https://djnaploja.wordpress.com/2022/12/20/sziszek-eroditett-temploma/

 

GPS: É 45° 29.056 (45.484268)
K 16° 22.369 (16.372820)

Információk:  Sziszek (Sisak) városát a legegyszerűbben a Barcs - Kutina úton lehet megközelíteni. Kutina-nál akár fel is hajthatunk az autópályára, de azt a következő - Popovača-i leágazónál (17 km), Sisak irányába, már el is kell hagynunk. Ha e rövid szakaszon nem akarunk a pályán haladni, akkor a régi főutat kell igénybe vennünk, amelyen szintén a Sisek tábláknak megfelelően kell haladnunk. A templom a város központjában kereshető fel, körülötte a római város feltárt részletei láthatóak.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció