Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagy-Horváti - Velika HorvatskaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Rátkay-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Velika Horvatska - Rátkay-kastély

A Rátkay-kastély 1611 körül épült fel eredetileg reneszánsz - kora barokk stílusban, majd a 19. században klasszicista stílusban építették át. A kastély eredetileg szabálytalan téglalap alaprajzú négyszárnyú, árkádos épület volt belső udvarral. A kastélyt a 19. században nagy parkkal övezték, melyben két halastó és pálmaház is állt. Az eredeti négy kastélyszárnyból ma már csak egy áll, melyben 1914-től általános iskola működik. Amikor a tulajdonosok az épületet eladták a parasztoknak az épület három szárnyát lebontották és építési anyagként hasznosították. A gazdasági épületeket, három istállót, egy kádár és egy bognár műhelyt már az I. világháború előtti években lebontották. Az öt hektáros kastélypark is áldozatul esett a tulajdonosváltásnak. Felparcellázták és területén szántóföldet alakítottak ki. Mára csak néhány magányos fa maradt fenn belőle.

A település a középkorban nagytábori uradalom része volt. 1502-ben Corvin János horvát-szlavón bán a Rákayaknak adta, akik egészen 1793-ig a család kihalásáig birtokolták. Ők építették fel a mai kastély elődjét, azt a kúriát melyet Miksa császár Rátkay II. Péternek írt levelében 1571-ben említenek először "curia felseo Horwaczka" néven. Rátkay Péter 1579 és 1585 között új kúriát építtetett a faluban, mely a végrendeletében is szerepel. A hagyomány szerint a helyiek az épületet megvédték a török támadásától. A kora barokk kastélyt feltételezések szerint 1611-ben építették fel, melyet egy a kastély megmaradt szárnyára helyezett kőtáblán olvasható felirat is megerősíteni látszik. A történeti tényeknek azonban ellentmond, hogy a kőtáblán a Pálfy és Erdődy család neve látható, akik nem voltak a kastély birtokosai. Emiatt nem kizárt, hogy a kőtáblát máshonnan hozták át ide. A Rátkayak után a kastélynak több birtokosa volt, majd 1842-ben V. Ferdinánd Ottefels-Gschwin Ferenc bárónak adományozta, aki klasszicista stílusban építtette át. Örökösei az uradalmat jelentősen gyarapították, a kastély mellé pedig mintegy öt hektár területen nagy parkot létesítettek. Az első világháború kezdetekor a majorokkal és a kastéllyal eladták a helyi parasztoknak, akik a birtokot felparcellázták.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Velika_Horvatska

GPS: É 46° 6.182 (46.103039)
K 15° 44.030 (15.733833)

Információk: Velika Horvatska települést a Zágráb-Korpona autópálya irányából közelítjük meg. A pályát Zabok kihajtónál hagyjuk el, majd három körforgalmon keresztül ÉNy-i irányba haladunk a 205 sz. főúton Tuheljske Toplice fürdővárosig. Tuheljske Toplice nyugati végében, a körforgalomban, ÉNy-i irányba fordulunk Tuhelj irányába. Tuhelj települést északi irányba hagyjuk el, ezen az úton érkezünk Velika Horvatska helységbe. A település főutcáján ÉK-i irányba fordulva érkezünk a kastélyhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció