Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kálnok - CalnicRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Veres barátok templomrom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kálnok - Veres barátok templomrom

18. KÁLNOK

1225-ben jelentkezik először a forrásokban, amikor Miklós fiát, Lászlót említik Kálnokról. (Fejér: Codex Dipl. IV. 2. 360.; Orbán: Székelyföld. III. 51., 1. jegyz.) 1332-ben Kálnuk (Beke: Az erd. egyházmegye. 105.; Orbán: i.h.), 1459-ben Kálmon (C. Suciu: Dicţionar istoric.) néven szerepel az oklevelekben. Az 1567. évi regestrumban 11 kapuval jegyzik. (Orbán: i.h.)

1332-ben plébániatemploma van, papja, László ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 7 régi banálist fizet, 1334-ben Péter 3 régi banálist, majd szintén ugyanazon évben Lőrinc 3 obulust. (Beke: i.h.; Documente. XIV. C., III. 152.)

Orbán Balázs leírásából tudjuk, hogy Kőrispatak és Kálnok között a Kápolna-hegy nevű tetőn régi templom romjai voltak: tornya még 4 öl magasságban állott, falai pedig 1 és fél öl magasságban, 14 lépés hosszú, 8 lépés széles alapon, poligon záródású szentéllyel. Gyámköveinek helye egykori csúcsíves boltozatára enged következtetni. Ez lehetett a pápai dézsmák idején szereplő kálnoki papok temploma, vagy ennek elődje a román stílus korában. (Orbán: i.m III. 51., 1. jegyz.)

A templom a XVII. században pusztulhatott el. Ezután már csak Kálnok részére épül

templom benn a faluban. 1666-ban a reformátusok és unitáriusok közösen használják, de nem lehet tudni, hogy a Kápolna-hegyi templomról van-e szó vagy arról, mely benn a faluban épült. (SZOKL. VI. 309.)

Léstyán Ferenc - MEGSZENTELT KÖVEK - A KÖZÉPKORI ERDÉLYI PÜSPÖKSÉG TEMPLOMAI

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Tunderkert-tunderkert-1/megszentelt-kovek-2/

 

A falutól 1 km-re északkeletre 15. századi kápolna romjai állnak. A vártemplom a tatárjárás következtében elpusztult. Eredetéről nem alakítottak ki végleges véleményt. Veres barátok temploma néven emlegetik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sepsik%C5%91r%C3%B6spatak

GPS: É 45° 55.425 (45.923748)
K 25° 47.004 (25.783398)

Információk: a templomromot Sepsikőröspatak irányából közelítjük meg. A települést északi irányba, a temető felé elhagyva,  földúton, a vízművek területén kereshetjük fel. A rom messziről látható, nem téveszthetjük el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció