Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Feketeváros - Purbach am Neusiedler SeeAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Vár (Grünwaldschanze, Türkenschanze)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Feketeváros hegyi vára "Grünwald- vagy Türkenschanze"

A Handwörterbuch des Grenz- und Auslandsdeutschtums-ban említik 1935-ben a várat mint egy magyar határvár.

Az 1936-os Burgenlandführer (Lit. Verz. 3) a 75. oldalon ez áll: "A falutól fél órányira északnyugatra egy nagy erődített település a Hallstatt-korszakból. (Burgstall). A helyet már 1292-ben említik, a várat Ottokár 1273-ban lerombolta". Azt, hogy ez a vár hol állt, nem említik, helyzete ismeretlen volt. A területre vonatkozó ismeretei alapján azonban feltételezi, hogy ez a vár azonos a "Grünwald- vagy Türkenschanze" várral, amelyet von Schad'n talált és első ízben írt le. 

"Egy vár 1,7 km-re nyugatra az "Am Spitz" vendéglőtől egy hegyoldalban. A terep kialakulása arra utal, hogy évszázados falak lehettek, amelyek leomlottak." 

Határozott eredmény csak ásatással érhető el. Ezt a helyszínt az 1 : 50 000-es térképszelvényen is megjelölték a tájékozódás érdekében (ábrázolásoknál).

A következő megjegyzést a Burgenland-kalauzból kell idézni, amely röviden jellemzi a "Burgstall" helyzetét. "A különböző szakaszokból, amelyre a hallstatti időszakot osztják, Burgenlandban a  "Kalenderbergkultur" volt jellemző. Burgenland északi részén egy sor kiterjedt és részben erődített hegytető volt mint például az ún. Burgstall-hegység Eisenstadt, Purbach és Ödenburg közelében" (Kismarton, Feketeváros, Sopron).

Az 1941-ben kiadott Burgenlandatlas (Lit. Verz. 1) 63. térképén Purbach közelében egy 1300 előtt épült vár jele látható, amelyet legkésőbb a 14. században elhagytak. 

A "földművek" nevéről szóló 1941-es munkájában  Schad'n bizonyítja, hogy a két név, a "Burgstall" és a "Türkenschanztor" rokonságban áll egymással és szervesen beépült az ausztriai földművek elnevezésébe is.

Schad'n első ízben foglalkozott ezzel a földművel nagyobb tudományos léptékben. Purbacher Erdwerk 1950/1 (9. és 11. sz.). Itt egy részletes leírás a a helyszínről. Meg kell azonban jegyezni, hogy abban az időben még nem létezett felmérés a helyszínről, és az északi bástya még ismeretlen volt. Ezért érthető, hogy a leírás tartalmaz néhány pontatlanságot. Legtöbb megjegyzései ma is érvényesek, amelyeket itt röviden megismétlünk: A hallstatti kultúra idején Purbach, Eisenstadt és Ödenburg területén erődített hegyi települések voltak. A purbachi területet a középkorban, majd a török korban újrahasznosították és továbbfejlesztették  amint azt a "Türkenschanztor" népies elnevezés is jelzi. Purbach és környékének lakói megbújtak ezekbe az erdőben elrejtett erődítményekbe, mielőtt a falut védőfallal vették körül, jószágaikat ezekbe az erődítményekbe terelték.

forrás: Karl Ulbrich, Der Burgstall von Purbach im Nordburgenland

 

 

 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 55.201 (47.920017)
K 16° 39.360 (16.656000)

Információk: a várhely erdei úton megközelíthető, a szőlők között átvezető aszfaltozott útról. Feketevárost ÉNy-i irányba elhagyva egy kis patakon átívelő hídig megyünk, itt egy kis pados pihenő is van. Innen északi irányba haladunk, majd a sorompó közelében parkolhatunk. A makadám úton megyünk amíg egy DK-i irányba visszaforduló útig érünk. Ez az út már a várhegyet kerüli meg. A hegyet megkerülve, egy alkalmas részen felkapaszkodva, a várat szabadon bejárhatjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció