Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Királyhida - BruckneudorfAusztriaBurgenlandMoson vármegye - Spitalberg (Spittelberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Királyhida - Spitalberg sánc

A spitalbergi sánc a királyhidai katonai gyakorlótér területén kereshető fel. A sáncról jelenleg történeti adatok nem állnak rendelkezésre. Építésének idejéről némi támpontot adhat, hogy a második katonai felmérésen (1809-1818) még nem látható, viszont a harmadik felmérésen (1869-1887) már jelölve van.

Elképzelhető, hogy csak gyakorlótérnek használták (Dr. Dénes József).

A rendelkezésre álló lidar-felvételek szerint még további két sánc található a területen, ezek valószínűleg újkori építmények.

 

Tábor és katonai gyakorlóterület Királyhidán

1866. április 20-án császári engedélyt adtak a katonai tábor építésére. 1867-ben az első csapatok beköltözhettek a táborba. Idővel 53 laktanya, számos melléképület, istálló és konyha épült.  

1868. július 18-án megnyílt a katonai iskola. A katonaiskola tanfolyamainak száma folyamatosan bővült, és a gyalogságon kívül a lovasság, a műszaki csapatok, sőt a haditengerészet is részt vett.

Az első világháború kitörése megváltoztatta a helyőrség életét. A csapatokat ki kellett képezni és a lehető leggyorsabban a frontra küldeni, a hadifoglyokat elhelyezték, a sebesülteket ellátták. Az első világháború idején a tábort folyamatosan bővítették. A táborhoz hadifogolytábort is csatoltak.

A béke csak Burgenland Ausztriához csatolásával jött létre 1921-ben. 1934-ben megalakult a gyorshadosztály 1. páncélautó-zászlóalja, amely a következő évben az újonnan épült harckocsi-laktanyába, ma Benedek laktanyába költözött.

1938. március 17-én a 27. német hadosztály egységei elfoglalták a katonai gyakorlóterületet. A háború végén amikor a Vörös Hadsereg közeledett, nyugatra menekültek. 1955. augusztus 27-én a szovjet megszálló hatalom átadta az Osztrák Köztársaságnak a katonai tábort és a laktanyát.

1956. március 13-án a tábort elfoglalta az osztrák hadsereg. 

1967-ben a 100. évforduló alkalmából a laktanya neve Benedek-laktanya lett.

forrás: http://www.bruckneudorf.eu/index.php/gemeinde/truppenuebungsplatz

GPS: É 48° 0.328 (48.005463)
K 16° 46.831 (16.780514)

Információk: a Spitalbergen levő sánc hétvégén és ünnepnapokon kereshető fel. Királyhida déli részéről gépkocsival a közeli parkolóig lehet menni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció