Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NagylókMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Nagy-Garda

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Nagylók - Nagy-Garda

Nagy-Garda nevű terület Nagylóktól délre kb. 4 km-re helyezkedik el, közel háromszög alakú területét északról a Felső-Garda, délnyugatról a Lóki-patak, délkeletről pedig a Lóki-patakba futó északnyugati irányú mély völgy határolja.

Neogrády Sándor 1934-ben légi felvételt készített Nagylóktól délre, egy északnyugat-délkelet irányú széles domb északnyugati végén teljesen szétszántott földvárról. Megállapította, hogy az erősség kétrészes, a háromszög alakú nagyobbik várrészhez észak felé egy ugyancsak háromszög alakú, de kisebb várrész csatlakozik, a kettőt árok választja el egymástól. A légi felvételt később közölte. A felvételen a vár körüli árkok világosan felismerhetőek.

Egy űrfelvételen sokkal halványabban, de szintén felismerhető a földvár előbb leírt alakja. A felvétel alapján a vár teljes hossza kb. 120 m, a déli nagyobbik várrész legnagyobb szélessége kb. 70 m.

2010. április 11-én Nováki Gyula és Terei György, Szabó Tibor és Jakab József segítségével bejárta a teljesen szétszántott földvár helyét. Az akkor még alacsony vetésben igen gyengén kis kiemelkedés és talán a déli árok mélyedése volt sejthető. A terepbejárás során jellegtelen bronzkori kerámiadarabokat találtak a szántóföldön. Ezek alapján az erősség feltehetően bronzkori eredetű. 

TEREI GYÖRGY – NOVÁKI GYULA – MRÁV ZSOLT – FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN - FEJÉR MEGYE VÁRAI az õskortól a kuruc korig

http://real-eod.mtak.hu/8780/1/Fejer_Varak.pdf

GPS: É 46° 56.514 (46.941902)
K 18° 38.231 (18.637186)

Információk: a földvár Nagylók DNy-i végéből vagy Nagykörtvélyes irányából földúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció