Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagylibercse - ĽuborečSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Hrádok (Hrádok)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Nagylibercse, Hrádok

Libercse várától légvonalban alig több mint 600 méternyire keletre emelkedik a Hrádek nevű magaslat, amelyen a formai jegyei alapján egy kora középkori kisvár található.

A Borovszky Samu által szerkesztett Nógrád vármegyéről készült monográfia 1911-ben nem csak Libercse várát említi, hanem a Hradek nevű hegyen lévő sáncok nyomait is. A helyszín ezt követően viszont egészen a közelmúltig feledésbe is merült, pedig valamikor a háborút követően még szintjelző követ is állítottak rajta. Szerencsére a szlovák országos lidar térkép feldolgozottsága elérte ezt a területet és ennek köszönhetően kiderült, hogy található egy másik, kisebb várhely is a Libercse vár környezetében.

Dénes József a "djnaploja" című blogjának bejegyzésében írja, hogy a két egymáshoz ennyire közeli, azonos korúnak látszó vár mindenképpen magyarázatot igényel. Úgy véli elvileg lehetne a kisebbik, keleti a nagy vár elővára, vagy ostromlók által épített ellenvára is. Azonban mégis arra tippel, hogy a kétrészes kisebb várhely egyetlen család korábbi vára lehet, melyet azért a térképen Hrádok névvel jelölt helyre építettek, mert a Liszec fő csúcs túl nagy lett volna hozzá.

A 2023 telén végzett terepbejárás alkalmával kiderült, hogy a tojásszerűen ovális vár hosszanti tengelye mentén, kelet-nyugati irányban megközelítően 65 méteres. Az erődítés legnagyobb szélessége pedig cirka 40 méter. A vár 651 méter tfsz. feletti magasságban helyezkedik el, míg a relatív magassága a nyeregtől számítva kb. 25-30 méter.

A nyereg (nyugati) irányából, a sziklás talajba vágott árok övezi, külső ívén sánccal erősítve. Ez a kialakított védelem mind az északi, mind az déli oldalon, teraszos formára szelídülve érkezik a keleti oldalon elhelyezkedő szikla átvágásig. Viszont ezen a ponton egyéb védelmet erősítő jelleg napjainkban nem mutatkozik, pedig a terep ereszkedése miatt itt a keleti oldalon ez indokolt lenne.

A vár belső védett része a nyugati kiemelkedésből (ezen lehetett egykor a torony) áll, melyet keleti irányban kb. 2 méterrel lentebb, egy kb. 15 x 10 méteres, U alakú terület egészít ki. Korhatározó leletről jelenleg még nincs ismeretünk. Így a várról, illetve a két vár egymáshoz viszonyított szerepéről, csak a jövőbeni kutatások adhatnak válaszokat.

Keserű László - Magyar Várarchívum Alapítvány, 2023

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 21.033 (48.350544)
K 19° 28.044 (19.467394)

Információk: Libercse és a Hrádok várait délről Nagylibercse (Ľuboreč) településről kiadós 7-8 km-es túrával érhetjük el.

Északról Lentő (Lentvora) faluból rövidebb és könnyebb a megközelítése mindkét helyszínnek. A településről a kék jelzést, majd a vár előtt a piros jelzést kell követni. 

A Hrádok, a Libercse várából ereszkedő piros jelzésen érhető el a legkönnyebben. A nyerget elérve, a turista irányjelző tábla oszlopa mögött kell felkapaszkodni a várhegyre.  A szintkülönbség 25-30 méter, a távolság a várig kb. 100 méter.

A vár felfedezését követően a piros jelzésen, majd a bicikli jelzéssel ellátott földúton jutunk vissza Lentőre. A teljes kör túratávja ebben az esetben eléri a 10 km-t.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció