Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyulaMagyarországBékés vármegyeBékés történelmi vármegye - Gyula-Kálváriadomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gyula - Kálváriadomb

A Gyula délnyugati határánál látható Kálváriadomb valójában egy i.e. 2000-ben emelt földpiramis, melyet a bronzkori pásztortörzsek vezetői használtak temetkezési helyül. 1760-ban erre a mesterséges földhalomra építtette báró Harruckern Ferenc a barokk stílusú kápolnát, mely szoborcsoportjával az egyetlen XVIII. századból fennmaradó kálvária.

Kis boltozott terében hatalakos fa Kálvária-szoborcsoport látható. A Kálváridomb tizennégy stációképe az 1996-os felújítással egy időben készült el Kiss György közreműködésével. A fémreliefeken Krisztus szenvedéseinek állomásait beszélik el. A Kálváriadomb műemléki védelem alatt áll.

https://gyula.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvariadomb.html

GPS: É 46° 37.858 (46.630974)
K 21° 15.110 (21.251831)

Információk: a Kálváriadomb a település dél-nyugati részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció